Bonificația pentru buni-platnici va fi majorată la 5% din impozitele anului 2024

Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul a stabilit recent o majorare a bonificației pentru contribuabilii buni-platnici, iar Parlamentul urmează să o adopte în curând. Bonificația va fi crescută de la 3% la 5% din impozitele aferente anului 2024, conform unui proiect aflat în așteptarea votului final al Camerei Deputaților.

Contribuabilii care beneficiază de bonificația de 5%

Pentru ca măsura să intre în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților și promulgat de președintele României. Recent, Parlamentul a primit un raport de adoptare de la comisiile sale, iar acest proiect face parte din legea de aprobare a OUG 107/2024. Este esențial ca ordonanța să fie aprobată prin lege pentru a continua să producă efecte, scrie Avocatnet.ro.

Bonificația se acordă plătitorilor de impozit pe profit și impozit pe veniturile microîntreprinderilor. Aceasta poate fi folosită pentru compensarea obligațiilor fiscale viitoare, conform articolului 167 din Codul de procedură fiscală.

Totuși, pentru a beneficia de acest avantaj, companiile trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care depunerea tuturor declarațiilor fiscale și achitarea impozitelor la termen.

Condițiile pentru acordarea bonificației

Pentru ca bonificația să fie acordată, contribuabilii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să aibă depuse toate declarațiile fiscale conform vectorului fiscal;
  • Să fie stinse integral impozitele pe profit sau pe veniturile microîntreprinderilor pentru anul 2024 sau pentru anul fiscal modificat;
  • Să nu existe obligații fiscale restante la termenul legal de depunere al declarațiilor.

Termenul pentru aplicarea bonificației

Deoarece în 2025 va exista un termen unic pentru declararea și plata impozitului pe profit și pe veniturile microîntreprinderilor pentru anul 2024, companiile vor trebui să aștepte până după data de 25 iunie 2025 pentru a afla dacă vor beneficia sau nu de bonificație.

Pentru ca măsura să devină oficială, proiectul trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.