Bombe alimentare în chioşcurile şcolare

Inspectorii Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor au scos ieri de la comercializare 4.000 de kilograme de produse alimentare de tip fast-food din magazine aflate în incinta şcolilor sau în apropierea acestora.

Ieri, de Ziua Internaţională a Consumatorilor, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au oprit de la comercializare nu mai puţin de 4.000 de kilograme de produse alimentare din magazine de tip fast-food aflate în incinta şcolilor sau în apropierea acestora. La peste 400 de unităţi unde copiii mănâncă zilnic au fost găsite, în urma controlului ANPC, produse alimentare expirate şi de 125 de zile!

„Alimentele identificate cu probleme au fost shaorma, sandviciuri, chifle, pastă de mici, preparate din carne, smântână, pâine libaneză, şuncă românească, dar şi băuturi răcoritoare. Astfel de produse reprezintă un pericol real pentru toţi consumatorii“, a declarat Gheorghe Ciubotaru, vicepreşedintele ANPC. De asemenea, inspectorii ANPC au descoperit că în unităţile de alimentaţie publică unde şcolarii şi elevii mâncau zilnic nu se respectau reţetele de fabricaţie şi nici condiţiile de depozitare.

Agenţii economici în cauză nu au putut prezenta documente sanitar-veterinare şi nici acte din care să reiasă data până la care produsele pe care le comercializau sunt valabile. „Produse ca hamburgeri, carne de vită refrigerată, carne de oaie, lapte praf şi caşcaval nu aveau niciun act de identificare. Nu am primit nici informaţii complete privitoare la cantitatea netă pe porţie sau a preţurilor pe porţie“, a mai spus vicepreşedintele ANPC. Inspectorii ANPC au aplicat 507 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 817.100 lei.

Au fost oprite definitiv de la comercializare 875 de kilograme de produse alimentare şi alte 3.500 de kilograme au fost oprite temporar. Acţiunile de verificare şi control ale Autorităţii au fost iniţiate ca urmare a faptului că Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori a ales ca temă, pentru Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, „Generaţia Alimentaţiei Nesănătoase“. Alimentaţia de tip fast-food este considerată factorul principal care duce la obezitate şi la probleme de sănătate în rândul copiilor. STATISTICĂ România, în top la obezitate Ultimele sondaje scot la iveală faptul că în lume există peste 22 de milioane de copii obezi. Gheorghe Ciubotaru a avertizat că România nu stă deloc bine în aceste statistici: la noi în ţară, 20 la sută dintre băieţi şi 25 la sută dintre fete depăşesc greutatea corporală optimă. Specialiştii de la Consumers International şi Comitetul Internaţional Anti-Obezitate vor realiza o strategie mondială pentru o dietă sănătoasă a micilor consumatori.

Aceasta prevede limitarea cantităţii de grăsimi totale, eliminarea acizilor graşi, creşterea consumului de fructe, legume, cereale, seminţe şi scăderea celui de zaharuri. În acest sens, ANPC a iniţiat o campanie naţională de informare, numită „E dreptul tău să ştii ce cumperi“. Mai mult, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, inspectori ai ANPC au mers prin şcoli pentru a-i informa pe elevi şi pentru a discuta cu ei pe probleme de alimentaţie.