Bombardaţi cu radiaţii în dormitor

În lipsa unor reglementări clare, antenele de telefonie mobilă se înmulţesc pe terasele imobilelor, uneori fără acordul locatarilor.

Companiile de telefonie mobilă din România îi conving pe administratorii de bloc să aprobe amplasarea antenelor GSM pe terase, contra unor chirii substan- ţiale, fără să ceară acordul tuturor locatarilor de la etajele superioare, cei mai afectaţi de radiaţiile electromagnetice, acuză Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC).

Într-un raport dat publicităţii ieri, APC trage un nou semnal de alarmă privind emisiile nocive ale staţiilor de emisie-recepţie instalate pe blocuri, pe spitale şi pe instituţii publice. Dacă, în ţările occidentale, este interzis să se instaleze antene GSM pe blocuri şi la mai puţin de 150 de metri de şcoli şi spitale, în România acest lucru e reglementat mai mult sau mai puţin de primării.

Ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiilor, Karoly Borbely, invocă „studii europene“ şi insistă că tehnologia din România respectă normele UE. În urmă cu câteva luni, el a lansat o campanie la nivel naţional menită să-i convingă pe cetăţeni că antenele GSM nu sunt nocive. În opinia preşedintelui APC Costel Stanciu, autorităţile susţin companiile de telefonie mobilă pentru că reprezintă un domeniu extrem de profitabil.

APC a primit sute de sesizări de la cetăţeni care s-au plâns de tulburări de somn, migrene, probleme cardiace, oboseală inexplicabilă sau iritabilitate. Printre cele mai recente cazuri este cel al unui grup de nouă locatari de pe strada Alecu Russo, din Bucureşti, afectaţi de stări de somnolenţă şi oboseală prelungită după instalarea unei antene Orange. O locatară, P. Monica, a făcut reclamaţie la OPC, iar, în urma verificărilor, Direcţia Generală de Telecomunicaţii „a uitat“ să precizeze nivelul de radiaţii descoperit.

Penetrează ţesutul uman

O altă bucureşteancă, D. Mateescu, locatară într-un bloc cu patru etaje din sectorul 6, povesteşte că administratorul a bătut la uşa fiecăruia, informând că Vodafone vrea să monteze o antenă GSM pe bloc, contra sumei de 500 de euro şi a reparării terasei.

Antena a fost amplasată chiar dacă nu au fost obţinute semnăturile a 51% dintre locatari, precum şi ale celor de la ultimul etaj. Irma Csiki, cercetător la Insitutul de Sănătate Publică, explică faptul că radiaţiile electromagnetice neionizante transportă energie care penetrează ţesutul uman la diferite adâncimi, inhibând o proteină (P53) care previne apariţia cancerului.