Bombardamentele israeliene asupra oraşului Gaza continuă

Bombardamentele israeliene asupra oraşului Gaza continuă

Tancurile şi artileria israeliană au bombardat, azi noapte, oraşul Gaza, în ciuda progreselor făcute de negociatorii internaţionali în tentativa de stabilire a unui armistiţiu între cele două părţi, după 20 de zile de conflict, scrie Reuters.

Periferia oraşului Gaza a fost bombardată susţinut, pe timpul nopţii, de artileria israeliană. Câteva bombe au explodat în centrul oraşului, iar trirurile mitralierelor nu au încetat mai multe ore.

Forţele israeliene au încercuit oraşul de 500.000 de locuitori în urmă cu câteva zile. Tancurile au pătruns către centrul oraşului pentru a testa rezistenţa grupării Hama, însă nu au reuşit să susţină un asalt decisiv asupra oraşului.

Cel puţin 1.024 de palestinieni au fost ucişi de la începutul conflictului, a anunţat ministrul sănătăţii palestinian din Gaza. Un grup palestinian pentru drepturile omului a anunţat că 670 dintre morţi au fost civili. Treisprezece israelieni au murit în cele 20 de zile de ofensivă în Fâşia Gaza: zece soldaţi şi trei civili, loviţi de o rachetă Hamas.

Progrese diplomatice

Odată cu creşterea numărului de victime, negocierile pentru găsirea unui acord de încetare a focului s-au intensificat.

Un diplomat israleian se va întâlni, astăzi, cu negociatorii egipteni la Cairo, după ce delegaţia Hamas şi-a încheiat discuţiile asupra armistiţiului propus de Egipt, precizând că doreşte retragerea trupelor israeliene şi ridicarea blocadei impusă Fâşiei Gaza. Israelul, care doreşte încetarea tirurilor cu rachetă asupra oraşelor sale şi garanţii că Hamas nu va mai procura arme prin tunelurile din apropierea graniţei cu Egiptul, a spus că nu va fi de acord cu un armistiţiu care să prevadă reînarmarea grupurilor palestiniene islamiste.

Franţa şi Germania au reiterat apelurile pentru oprirea imediată a luptelor, în timp ce Venzuela a întrerupt relaţiile diplomatice cu Israelul, la doar câteva zile după ce expulzase ambasadorul statului evreu.

Criză umanitară

Odată cu apropierea trupelor israeliene de centrul oraşului Gaza, oragnizaţiile internaţionale şi-au exprimat îngrijorarea asupra condiţiilor de trai ale civililor prinşi în zona de conflict.

Grupurile pentru drepturile omului au raportat lipsa proviziilor vitale în teritoriul controlat de Hamas. Israelul a permis, aproape în fiecare zi, aprovizionarea regiunii cu alimente şi medicamente, însă organizaţia Human Rights Watch a spus că pauza zilnică de trei ore a atacurilor israleiene este "insuficientă".

Peste jumătate din cei 1.5 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza sunt dependeţi de ajutorul alimentar al Naţiunilor Unite. ONU este activă în Gaza din 1948, când zeci de mii de refugiaţi palestinieni au ajuns în zonă în timpul războiului care a acompaniat fondarea statului evreu.

Ne puteți urmări și pe Google News