România se află în plină pandemie de coronavirus, iar medicii se tem de o explozie a numărului noi de cazuri după alegerile locale, care vor avea loc duminică, 27 septembrie. În acest context, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență face niște dezvăluiri uluitoare.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a atras atenția că asumarea unui număr crescut de cazuri noi a fost făcută atunci când au fost aplicate măsuri de relaxare. „Noi avem în evaluare orice scenariu. Dar, din punctul meu de vedere, întâi trebuie să respectăm regulile şi precauţiile.
Haideţi să gândim ce putem face ca să nu avem o creştere a numărului de cazuri, haideţi să vedem ce putem face pentru a menţine un platou după o lună grea şi să avem şi o pantă descendentă.
Cred că ţine doar de noi dacă vom avea un lockdown sau nu. Dar, din punctul meu de vedere şi al Ministerului Sănătăţii, atâta timp cât suntem vigilenţi, respectăm nişte reguli, avem acţiuni concrete în unităţile sanitare", a afirmat ministrul Sănătăţii.
De cealaltă parte, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, e de părere că momentull alegerilor şi campania electorală îngreunează lupta cu pandemia de coronavirus.
„Nu pot să spun că încurcă, este o situație pe care o trăim, normal că orice campanie electorală nu face ușoară lupta cu o pandemie, automat este aspectul unei situații de urgență care se politizează. A existat politizare în această pandemie, indiferent că vrem să recunoaștem sau nu…", a declarat Raed Arafat.
Raed Arfat: „Asta ar fi cel mai grav”
Raed Arafat a recunoscut pentru prima dată că pandemia a fost politizată și că populația ar putea ajunge în situația să nu mai creadă nimic și să nu mai asculte nimic. „Asta ar fi cel mai grav! Ar însemna să pierdem controlul Fără nicio discuție, la un anumit moment, acest lucru s-a observat. Eu dacă o să spun altceva lumea o să mă ia că nu sunt serios. Deci, clar că au existat niște momente de politizare așa cum am politizat, altă dată, alte situații de urgență.
Și noi foarte mult le explicăm colegilor din organizații mondiale - s-a vorbit la NATO, s-a vorbit la UE, la Națiunile Unite - că trebuie transmis tuturor politicienilor, chiar dacă pare o utopie, că situațiile de urgență care necesită reacții imediate nu pot să devină un teren de joacă pentru politic.
Deci, să lase astfel de situații și să colaboreze, nu să le folosească ca pe un teren de joacă, e greșit! Este foarte greșit în situația unei pandemii!", a mai spus şeful DSU la Medika TV.