Bombă în România. Prețurile la gaze vor crește cu până la 300%. Deja a crescut cu...

Bombă în România. Prețurile la gaze vor crește cu până la 300%. Deja a crescut cu...

Mihai Gâdea a prezentat în timpul emisiunii pe care o moderează o problemă care îi privește pe toți cetățenii României. Este legat de prețul pe care îl va atinge o gigacalorie.

„Guvernul Cioloș dă o ordonanță de urgență pentru că totul începe cu ordonanțe de urgență. 67 este numărul acelei ordonanțe de urgență. Vine, și chiar dacă nu era deloc forțat de UE, de nimeni, vine și spune că va liberaliza prețurile la energie.

Decizia Guvernului Cioloș nu intra în vigoare imediat. Este o manieră pe care cred că doar un guvern ca cel al lui Cioloș putea să o facă: să lase o bombă cu ceas la Guvern pe care actualul guvern a găsit-o sub scaun.

Problema este că actualul guvern nu cred că știe să gestioneze situația pentru că, atenție; decizia de liberalizare din Ordonanța 67 a lui Cioloș ar putea să ducă în perioada imediat următoare la creșteri de la 22 până la 300%”, a spus Mihai Gâdea în timpul emisiunii.

Pentru a demonstra grafic aceste posibile creșteri, moderatorul l-a invitat în platou pe Iulian Iancu, Președintele Comisiei de Industrie din Camera Deputaților, pentru a explica mai bine fenomenul.

„Cioloș a mai încercat în iunie 2016 liberalizarea totală a prețurilor. Dar nu a avut curajul să o facă pentru că a sperat să își  reabiliteze trendul de scădere în credibilitate în cele 6 luni de guvernare rămase. În noiembrie, cu câteva zile înainte să plece, Cioloș dă OUG 67, dar cu aplicare din luna aprilie a anului viitor.

În România avem doar 2 producători de gaze, amândoi acoperind 93% din întreaga piață. Dacă liberalizăm, producătorii vor crește prețurile, noi nu avem piață. Haideți să facem reguli de piață, să definim consumatorul vulnerabil și apoi liberalizăm. Guvernul a fost atacat cu OUG 13 și nu a mai avut capacitatea de a face acest program.

În 2017, prețul unei gigacalorii era de 60 de lei. Până în luna decembrie, prețul a urcat la 90 de lei, adică 50%, iar în decembrie 2018, prețul crescuse deja cu 100%, la 122 de lei. Prețul nu a mai putut fi suportat de economia României, așa că a scăzut înapoi la 68 de lei.

Care a fost greșeala? Dacă au dat drumul la liberalizare, nu mai e cale de întoarcere, așa că au crescut alte taxe.

1 iulie 2020 este momentul liberalizării. Va avea loc o creștere de 22-25% în plus la prețul gazelor.

La iarnă, estimarea mea este că această creștere va ajunge la 45%”, a declarat Președintele Comisiei de Industrie din Camera Deputaților, Iulian Iancu, în direct la Antena 3.

 

Ne puteți urmări și pe Google News