Evenimentul Zilei > International > Bomba Greciei pare că va fi DEZAMORSATĂ în ultimul minut
Bomba Greciei pare că va fi DEZAMORSATĂ în ultimul minut

Bomba Greciei pare că va fi DEZAMORSATĂ în ultimul minut

Uniunea Europeană a calificat ultimele propuneri ale Greciei drept „o bază bună pentru progrese” pentru runda de negocieri de luni, când se speră ajungerea în sfârșit la o bază pentru un acord.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit despre „nașterea cu forcepsul” a propunerilor la care oficialii greci au lucrat duminică până noaptea târziu, scrie Mediafax.

Reprezentantul Germaniei la UE, Martin Selmayr, a scris pe Twitter că propunerile Greciei sunt „o  bază bună pentru progrese”, fără a oferi alte detalii.

Premierul grec Alexis Tsipras le-a prezentat telefonic duminică Angelei Merkel și lui Juncker un set de propuneri pentru „un acord reciproc avantajos”.

Într-un comunicat al guvernului de la Atena se arată:

„Premierul a prezentat un set de propuneri pentru ajungerea la un acord reciproc avantajos, care va oferi o soluție definitivă și nu va amâna soluționarea problemei.”

Grecia trebuie să achite pe 30 iunie 1,6 miliarde de euro către FMI, deși vistieria îi este goală. Singura ei speranță este să obțină o nouă tranșă, de 7,2 milirde de euro, din ajutorul internațional.

Pentru aceasta, creditorii îi cer însă să îndeplinească o serie de condiții, considerate inacceptabile de Atena, deoarece ar însemna o continuare a austerității, contrazicând platforma pe care a câștigat alegerile.

Luni, la Bruxelles, are loc un summit la care participă șefii de state și de guverne din Zona Euro, în care Grecia este capul de listă al subiectelor ce trebuie discutate.

O intrare a Greciei în incapacitate de plată ar putea duce la ieșirea țării din Zona Euro sau chiar din UE, cu consecințe geopolitice incalculabile pentru întreaga regiune.