Lazea crede că drama României provine dintr-o triplă sursă: partidele de stânga, care deşi au favorizat un stat puternic, au căutat să slăbească pe orice cale societatea civilă, partidele de dreapta, care au sprijinit societatea civilă, dar nu au înţeles importanţa unui stat puternic și societatea civilă, care are „handicapuri culturale” majore.

„Deşi în studiile sociologice internaţionale românii sunt catalogaţi drept colectivişti, puţină lume remarcă faptul că este un colectivism lipsit de solidaritate: bătrânilor nu le pasă de tineri (şi viceversa); oltenilor nu le pasă de moldoveni (şi viceversa); gulerelor albe nu le pasă de gulerele albastre (şi viceversa)”, a mai spus Valentin Lazea, cu o zi în urmă, la Forumul Naţional de Drept Bancar.

Economistul şef al BNR acuză că, din cauza modelului extractiv din România, nu vom putea atinge gradul de convergenţă din Europa de Vest, care are o societate organizată după modelul inclusiv.

Ce sunt societățile extractive

„În statele organizate după modelul extractiv, elitele prădătoare folosesc pârghiile puterii pentru a se îmbogăţi, acordând puţină atenţie dezvoltării generale. Pentru aceasta, ele au nevoie de o justiţie supusă, uşor manipulabilă, care să fie oarbă nu numai în sens metaforic, ci şi faptic, în ceea ce le priveşte. O justiţie slabă are ca rezultat inhibarea inovaţiei, deoarece nimeni nu va depune eforturi pentru un rezultat care riscă să-i fie confiscat de alţii. Astfel, societăţile organizate după modelul extractiv rămân mereu în urma progresului tehnologic, mulţumindu-se să preia ceea ce societăţile mai avansate, inclusive, au inventat deja”, a afirmat Lazea.

România a avut, în toată istoria sa, o societate organizată după modelul extractiv, consecinţele fiind o rămânere în urmă permanentă şi menţinerea unui decalaj, a mai spus economistul-şef al BNR, adăugând că și geografia a contribuit la aceasta, ţara fiind situată la intersecţia a trei imperii - Habsburgic, Ţarist, Otoman - care au practicat, la rândul lor, modele extractive de organizare a societăţii, în grade mai mari sau mai mici.

Avertismente dure și de la Comisia Europeană și Consiliul Fiscal

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a avertizat recent că bugetul nu poate absorbi șocul creșterii pensiilor din 2020. „Bugetul 2020 e un punct de inflexiune. E nevoie de o trezire la realitate. A miza pe o colectare mai bună e o iluzie. Unde să te mai duci cu reducerea cheltuielilor. Se vehiculează ideea unor reduceri de taxe. Pe ce lume trăim? Trebuie stopată reducerea de taxe”.

„Suntem în situația de a NU mai tăia investițiile publice. Fondurile europene nu au fost absorbite așa cum trebuia”, a spus Dăianu.