A fost la un pas să orbească, în cel mai cumplit mod. O femeie a fost atacată de o amibă care pur și simplu a început să îi devoreze globul ocular. Cum au ajuns în contact? Femeia și-a cumpărat lentile, de pe internet.
O ieșeancă a ajuns în stare critică la spital: ochi roșii, lacrimi abundente, dureri insuportabile. Medicii au pus imediat verdictul: avea ochii infectați cu cu un animal unicelular Acanthamoeba. Această amibă, un protozoar, unul din primele animale unicelulare apărute, pur și simplu mănâncă globul ocular.
Femeia a ajuns la Spitalul ”Sf. Spiridon” după ce și-a achizitionat o pereche de lentile de contact de pe internet. S-a infectat în momentul în care și-a pus lentilele, fără să le dezinfecteze în prealabil.
Medicii spun că au întâlnit deseori infecții de la lentilele de contact și le recomandă purtătorilor să nu mai creadă orice sursă de pe internet, și să apeleze la farmacii și magazine specializate, dar și să respecte cu strictețe regulile de igienă.
Una dintre cele mai periculoase infectii care pot aparea in urma utilizarii neadecvate a lentilelor de contact este infecția cu Acanthamoeba, o amibă care se găsește în apa curată, dar și în apa potabilă, deoarece nu poate fi exterminată complet cu clor.
Acanthamoeba poate pătrunde în ochii persoanelor care poarta lentile de contact, dacă nu se respectă regulile de igienă.
”În cele mai multe dintre cazuri, acanthamoeba poate fi tranferată atunci când lentilele de contact și trusele în care sunt ținute acestea sunt clătite cu apă curată. În momentul în care lentila se curăță cu apă și se aplică pe globul ocular, acanthamoeba pătrunde în spațiul dintre lentilă și ochi provocând o inflamație a corneei, extrem de gravă.
Pe ochi se formează o pată circulară mică care provoacă prurit ocular. Spațiul dintre lentila de contact și ochi permite dezvoltarea microorganismelor, care nu au nevoie de oxigen ca să trăiască și, mai rău, încep să se hrăneasca din cornee”, a declarat prof.dr. Camelia Bogdanici, pentru Bzi.ro.