Criza alimentară este mult mai gravă decât se credea, ca dovadă noile restricții impuse de supermarketuri, în urma anunțului făcut de guvernul chinez care a recomandat lumii să facă provizii.
Şi România s-ar putea confrunta cu o criză alimentară, în condiţiile în care creşterea prețurilor este de necontrolat iar agricultorilor li se pun piedici serioase, de asemenea şi lucrătorilor din industria alimentară.
De exemplu, locuitorii din Beijing îşi umplu cămările cu varză, dând un nou sens unei vechi tradiții, după ce guvernul le-a recomandat cetățenilor să-şi facă acasă stocuri de bunuri de primă necesitate, în eventualitatea unor crize.
La începutul lui noiembrie, înainte de venirea gerului, localnicii obişnuiesc de multă vreme să cumpere cantităţi importante de varză, care poate rezista luni la rând fără să se altereze şi este folosită intens în bucătăria locală.
Supermarketurile au limitat vânzările la trei verze de persoană. Iar cumpărătorii sosiţi după ora 9 au plecat cu mâna goală
Atenționarea emisă lunea trecută de autorităţi către gospodării de a-şi asigura stocuri, precum şi previziunile meteo care anunţă zăpadă au intensificat în acest an febra aprovizionării şi în faţa supermarketurilor din centrul Beijingului s-au format cozi la primele ore ale dimineţii.
„În fiecare an vânzările de varză sunt mari în acest sezon, dar după anunţul de luni toată lumea s-a repezit să cumpere şi mai mult”, a relatat un cultivator într-una din pieţele en-gros din Beijing.
Pe platforma socială Weibo, o versiune chineză a Twitter, topicul Ministerul Comerţului încurajează gospodăriile să îşi facă stocuri de produse de bază a înregistrat peste 17 milioane de vizualizări şi peste 5.000 de comentarii.
Numeroase comentarii speculau o posibilă legătură între apelul la stocarea de alimente şi planurile pentru un atac asupra Taiwanului. În plus, au apărut îngrijorări că temperaturile extreme ar putea afecta producţia şi transportul legumelor, ale căror preţuri au crescut deja în ultimele săptămâni, în unele cazuri preţurile fiind mai mari decât la carne, informează Agerpres.
Şi în România s-a tras un semnal de alarmă cu privire la foametea care vine
„Criza alimentară bate la uşă! Nu-mi plac abordările nihiliste şi nici afirmaţiile apocaliptice! Dar, din nefericire, se întrezăreşte germenul crizei alimentare. Să mă explic: creşterea preţurilor la inputurile folosite în agricultura, de la simplu la cvadruplu şi, mai mult, pune piedici serioase agricultorilor şi lucrătorilor din industria alimentară”, a scris pe Facebook fostul ministru al Agriculturii şi expert în domeniu Petre Daea.
Şi economistul Mircea Coșea trage un semnal de alarmă: „Este o pre-perioadă pentru ceea ce numim criza alimentară care se va declanșa. Iată că se declanșează mai devreme”, a declarat profesorul de economie.
ONU: „Lanţul de aprovizionare cu produse agroalimentare s-a redus din cauza COVID-19. Hrana a devenit mai scumpă şi, în unele regiuni, complet inaccesibilă. Aprovizionarea cu mâncare va fi o problemă mult mai complicată în 2021 comparativ cu 2020”, a avertizat în urmă cu două luni Agnes Kalibata, raportor special al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Conform unui raport global privind crizele alimentare, 183 de milioane de persoane au fost încadrate "în situaţie de stres" – la un pas de foamete acută şi cu riscul de a ajunge într-o situaţie de criză sau într-o stare mai gravă, în cazul confruntării cu un şoc sau un factor stresant, precum pandemia de COVID-19.