Evenimentul Zilei > International > Bomba cu care Democrații voiau să-l spulbere pe Trump s-a fâsâit

Bomba cu care Democrații voiau să-l spulbere pe Trump s-a fâsâit

Președintele Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților, Democratul Adam Schiff, cel care reprezintă acuzarea în procedura de impeachment împotriva lui Trump, a cerut prezentarea în Senat a unei „dovezi” pe care o considera zdrobitoare.

Schiff (foto) i-a trimis săptămâna trecută o scrisoare președintelui Comisiei Juridice a Camerei, Democratul Jerry Nadler, în care îi scria că Lev Parnas – un asociat al avocatului lui Trump, Rudoph Giuliani – „a încercat în mod repetat să aranjeze o întâlnire cu Președintele (ucrainean) Zelenski”, invocând un schimb de mesaje în care Parnas îi spune lui Giuliani: „încerc să obțin o întâlnire cu dl Z”.

Însă, potrivit documentelor integrale la care a avut acces Politico (o publicație care nu are nici o simpatie pentru Trump) arată că „domnul Z” pomenit de Parnas nu era președintele Ucrainei, Zelenski, ci Mikola Zlocevski, fondatorul companiei energetice Burisma.

Burisma este compania care l-a angajat în comitetul său director pe Hunter Biden, în timp ce tatăl său, Joe Biden, era vicepreședinte al SUA și fusese numit de Obama ca emisar special al administrației în Ucraina.

Burisma l-a plătit regește pe Biden Jr., în ciuda lipsei totale de experiență a acestuia în domeniul energetic.

Burisma a fost vizată de autoritățile ucraienene în mai multe anchete de corupție, iar Joe Biden s-a lăudat că a provocat schimbarea Procurorului General, care ancheta compania, amenințând că Statele Unite vor bloca un împrumut de un miliard de dolari pentru Ucraina.

Politico scrie că monumentala eroare a lui Schiff va fi folosită de Republicani „ca un nou exemplu al grabei Democraților de a-l pune sub acuzare pe președintele Donald Trump”.

Același deputat Democrat a declarat în mod repetat, înainte de finalizarea anchetei procurorului special Robert Mueller privind presupusa complicitate a lui Trump cu Rusia, că există „dovezi cuprinzătoare” ale vinovăției acestuia.

Doar că raportul lui Mueller a concluzionat că nu a existat nici o legătură între Donald Trump și Rusia în alegerile din 2016.

După ce Trump a declasificat și a dat publicității convorbirea telefonică pe care a avut-o cu Zelenski anul trecut, pentru a demonstra că acuzațiile Democraților sunt nefondate, Schiff a prezentat o versiune proprie aiuritoare a dialogului telefonic dintre cei doi, pentru ca apoi să afirme că a fost vorba doar de o „parodie”.

Marți, în cadrul primei zile a „procesului” care are loc în Senat, Schiff a declarat că președintele ucrainean Zelenski se teme să recunoască – așa cum pretind Democrații – că Trump a făcut presiuni asupra lui pentru a redeschide anchetele împotriva Burisma și a celor doi Bideni.

Și de data aceasta este vorba de o „parodie” a lui Schiff, dat fiind că Zelenski a declarat în mod limpede că nu s-a simțit presat de Trump.