Evenimentul Zilei > Politica > După ce a aruncat o bombă în curte la Cotroceni, Dragnea și Dăncilă se delimitează de Ilan Laufer
După ce a aruncat o bombă în curte la Cotroceni, Dragnea și Dăncilă se delimitează de Ilan Laufer

După ce a aruncat o bombă în curte la Cotroceni, Dragnea și Dăncilă se delimitează de Ilan Laufer

Marți seara, la o oră de maximă audiență, Ilan Laufer, propus de PSD în funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării în locul lui Paul Stănescu, a făcut acuzații extrem de grave la adresa președintelui Klaus Iohannis, care a refuzat numirea lui. Tânărul a făcut o incursiune în istorie și l-a acuzat pe șeful statului de antisemitism. Mai mult, a spus clar că prin gestul său Iohannis l-a vândut, așa cum se întâmpla pe vremuri cu evreii. „Azi, am certitudinea că şi Iohannis a vândut un evreu român. Nu ştiu cui, nu ştiu pe câţi bani”, a declarat Laufer.

Discursul lui Ilan Laufer, pe care pre ședintele Iohannis l-a acceptat într-un alt guvern PSD, Tudose, a fost presărat de patetism și acuzații. „Consider că refuzul preşedintelui Iohannis în ceea ce mă priveşte este un nou act de antisemitism. Aşa cum se ştie, dl Iohannis a avut mai multe ieşiri împotriva evreilor şi declaraţii antisemite, a refuzat numirea unui ambasador, dorind să saboteze relaţia româno-israeliană. Prin interpuşi a acţionat, printr-o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă. Am informaţii certe că ar trebui să mă aştept la acest mod de acţiune, mai exact un dosar penal care se pregăteşte la comanda preşedintelui. Domnul Iohannis i-a promis Angelei Merkel că va face tot posibilul să blocheze mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim”, a declarat Laufer. Acesta a spus că el este român, născut la spitalul Polizu.

 

Ilan, un expat

Asociațiile evreiești l-au cri ticat pe politician pentru declarațiile făcute. Foarte curând a apărut și informația, din Israel, cu locul nașterii lui Laufer. Mai multe publicații din Israel au dat informația că acesta s-a născut la Rishon Lezion, unul dintre cele mai mari orașe din această țară, și a emigrat ulterior în România. În ianuarie 2017, cotidianul Jerusalem Post relata că Ilan Laufer este un expat israelian în vârstă de 33 de ani care s-a născut la Rishon Lezion și a devenit un om de afaceri de succes, în București”.

 

A picat textul maturității

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, ieri, și a criticat ieșirea lui Laufer. Într-un comunicat, Administrația Prezidențială a condamnat folosirea „unor teme deosebit de sensibile în scop politic”. Președintele a mai spus că Ilan Laufer „a picat testul maturității” atunci când și-a însușit textul pe care l-a citit. „Referințele la antisemitism și nazism în disputa politică sunt iresponsabile și denotă grave carențe de educație, cultură, diplomație și istorie. Relativizarea antisemitismului reprezintă o acțiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite și discriminatorii și poate incita la ură (…) Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine și sunt de natură a afecta pacea socială”, se arată în comunicat.

Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, spune că declarațiile lui Laufer sunt extrem de grave. „Sunt nişte declaraţii şi acuzaţii extrem de grave. Este un subiect cu care nu este bine a glumi. E un subiect pe care nu putem să îl utilizăm în lupta politică fără a avea argumente şi fără a avea probe în acest sens”, a spus președintele instituției pe care Laufer a spus că o va sesiza.

 

Dragnea și Dăncilă îl lasă singur pe Laufer

„Mă delimitez total de ce a spus dl Ilan Laufer”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, miercuri seara înainte de ședința CExN. Viorica Dăncilă a răspuns foarte scurt că nu își asumă declarațiile pe care le-a făcut Laufer.

 

Reacțiile la cald ale jurnaliștilor de la EVZ, imediat după declarația lui Laufer

 

Dan Andronic, director EVZ: O dovadă de prostie

„PSD dă dovadă de prostie politică acuzându-l pe Klaus Iohannis de antisemitism. Este o afirmație care va face mult rău României, neavând nicio bază reală. Dacă în privința faptului că nu a semnat decretul de revocare poate exista un temei pentru acuzația de încălcare a Constituției, urmând ca magistraţii CCR să se pronunțe, în cazul acuzației de antisemitism, atacul la adresa președintelui României este lipsit de orice bază reală.PSD se aruncă într-o aventură riscantă pentru că în mod sigur acest lucru va fi preluat de presa internațională cu atât mai mult cu cât vine din partea unui membru al minorității evreiești din România. Aș spune că nu înțeleg logica ei pentru că atunci și Liviu Dragnea ar trebui acuzat de antisemitism pentru că l-a scos pe Ilan Laufer din Guvern.

 

Simona Ionescu, redactor-șef EVZ: Reacție emoționalăși aberantă

„Eu l-aș fi întrebat pe domnul Laufer de ce crede că prima oară lohannis n-a comentat la numirea sa, în Guvernul Tudose, fix când făcea afirmatia asta iresponsabilă (n.r. despre antisemitismul lui Iohannis, dar şi despre legăturile naziste). Numai și pentru această reacție emoțională și aberantă, domnul Laufer nu are aptitudini pentru un ministru al României. Trebuia să se gândească măcar la faptul că era evreu și când a ajuns ministru PSD, și când l-a revocat Liviu Dragnea, la fel cum și acum este evreu când președintele i-a refuzat nominalizarea. Din câte știu eu, evreii sunt bravi și nu au obiceiul să plângă public că nu au fost unși șefi în minister. Prin episodul creat, domnul Laufer i-a dat posibilitatea unei noi mutări președintelui Iohannis. Ceea ce demonstrează că nici un bun politician nu este.”

 

Ion Cristoiu, editorialist; Președintele trebuie să răspundă

„Pentru prima dată, cineva din PSD abordează două mari probleme ale lui Iohannis, ținute în umbră: chestiunea Forumul german și chestiunea războiului dintre Germania și guvernul Israelului. Nu interesează România ce spune presa. Dar dacă un politician ridică aceste probleme, președintele trebuie să răspundă. Se deschide o discuție. Depinde și cum e preluată. Conducerea PSD evită să abordeaze aceasta temă.

Trebuia să o abordeze mai demult. PSD trebuia să-i ceară președintelui să explice, să motiveze refuzul”.