El a fost întrebat cât de greu este să dai afară un angajat la stat neperformant. "Este greu, probabil că este mai greu decât ar trebui să fie. Ar trebui să existe un echilibru mai bun între funcţionarii publici şi personalul contractual (…) Am fost acuzat că am mărit salariile în Ministerul Economiei. O ştire pe jumătate adevărată, pe jumătate falsă. Partea falsă a informaţiei este că am mărit salariile în acelaşi buget, reducând 30 de posturi şi reuşind ca, la şase luni, să fim sub buget", a susţinut Borc.

Potrivit acestuia, au existat cazuri în ministerul pe care îl conduce când unii angajaţi au tergiversat aplicarea unor acte normative prin ascunderea proiectelor. "Un proiect de hotărâre de Guvern care vine de la un alt minister pentru a fi avizat la noi în minister şi care e pierdut pe holuri, săptămâni sau luni de zile. Poate să ne lăudăm viitorului Guvern că am reuşit să punem beţe în roate unui Guvern independent", a spus vicepremierul.

Borc a mai spus că, în momentul în care angajatul respectiv a fost tras la răspundere, argumentele lui au fost "l-am uitat, l-am pierdut, ştiţi cât de multe lucruri avem".

"Nu ştiu dacă este o chestiune de natură penală, pentru că oricine poate invoca faptul că are foarte multe, că nu există un sistem informatic de gestiune. (…) E doar o simplă constatare a unei realităţi de fapt, a unei realităţi care cred că este bine ca lumea să o ştie, cred că este bine să ne gândim cum s-a ajuns aici şi ce se poate face", a adăugat oficialul guvernamental.

Întrebat dacă nu îi poate da afară pe aceşti angajaţi care ascund documente, Borc a răspuns: "Pe un funcţionar public, nu. Legea nu-ţi dă voie".

Borc a arătat că printre actele normative care au întârziat din acest motiv se numără Ordonanţa de reorganizare a ministerului şi Hotărârea de Guvern privind preluarea Departamentului pentru Investiţii Străine.

"Foarte mult ne-am chinuit şi am întârziat, iar presa a văzut că am întârziat, cu Ordonanţa de reorganizare a ministerului şi cu Hotărârea guvernamentală de preluare a Departamentului pentru Investiţii Străine. Pentru că am pus ataşaţii comerciali împreună cu Departamentul pentru Investiţii Străine, creând un Departament pentru Comerţ Exterior şi Investiţii Străine, pentru a folosi puterea reţelei externe şi pentru comerţ exterior şi pentru investiţii. Acesta nu a fost un lucru dorit, pentru că se schimbă statu-quoul", a arătat oficialul guvernamental.

Întrebat dacă aceşti angajaţi ascundeau ordonanţele pentru că erau vizaţi direct de aceste modificări, Borc a răspuns: "Sigur. Credeţi că ordinul pe care l-am dat încă din februarie, pentru că în Ministerul Economiei am schimbat, nu se mai plateşte AGA încă din luna februarie…. Dar de ce pe 23 februarie, şi nu pe 23 decembrie? Exact din acelaşi motiv. Şi motivele sunt simple şi nici nu le poţi imputa direct: domnul sau doamna care trebuie să semneze e în concediu, domnul cutare este plecat şi o să vină peste o săptămână…".

Vicepremierul a adăugat că, în timp, aceşti angajaţi vor ieşi singuri din sistem.