Ministrul de Finanțe Marcel Boloș a amenințat, înainte de asumarea răspunderii pe creșterile de taxe, că România ar putea pierde toate fondurile de la UE, din cauza deficitului bugetar excesiv.
Marcel Boloș amenință cu pierderea tuturor banilor europeni.
Potrivit lui Boloș, există riscul ca România să piardă 75 de miliarde de euro și toate proiectele de investiții să rămână fără surse de finanțare, a scris ministrul pe Facebook.
România riscă să rămână fără finanțare europeană
Marcel Boloș a menționat avertismentele Comisiei Europene care a avertizat:
„Aveți grijă cu deficitul bugetar, dacă nu faceți ceva, ajunge la cote alarmante. Sunteți în pericol să vă suspendăm fondurile europene, toate, și din Politica de coeziune și din PNRR”.
„Mai pe românește „v-ați întins mai mult decât vă ajunge plapuma, cheltuiți fără să puneți nimic în loc și sacul a ajuns la fund”, spune ministrul.
Marcel Boloș a menționat că Fondul Monetar Internațional a efectuat o vizită în țară pentru evaluarea situației financiare și economice la nivel național.
În urma acestei evaluări, au fost apreciat eforturile noastre în ceea ce privește implementarea reformelor și politicilor economice responsabile. Dar s-a subliniat, de asemenea, că avem nevoie de o sustenabilitate fiscală și bugetară mai bună.
România trebuie să-și reducă deficitul bugetar
Drept urmare, spune ministrul, este esențial să reducem deficitul bugetar. Dar și să întreprindem acțiuni suplimentare pentru combaterea evaziunii fiscale.
Cu privire la reacția țărilor din UE care furnizează sprijin financiar, acestea monitorizează cu atenție situația din România și se preocupă de evoluția economică a țării.
„Așa am ajuns să vorbim despre nevoia unui pachet de măsuri fiscal-bugetare asumat de coaliția de guvernare, care ține agenda publică deja de prea mult timp. Un efort necesar și un efort care nu se poate opri aici”, a mai punctat ministrul de Finanțe.
Marcel Boloș subliniază că măsurile propuse vor avea un impact pozitiv în următorii ani. Acestea vor contribui la crearea unui stat mai disciplinat și corect, care să ofere protecție investitorilor.
De asemenea, vor promova cheltuieli publice mai eficiente, cu o resursă umană bine dimensionată, și vor crea un cadru fiscal mai previzibil pentru mediul de afaceri, în același timp fiind mai transparent și echitabil pentru cetățeni.