Evenimentul Zilei > Actualitate > Bolnavii rămân cu reţetele electronice în braţe şi cu medicamentele neluate. Care e MOTIVUL
Bolnavii rămân cu reţetele electronice în braţe şi cu medicamentele neluate. Care e MOTIVUL

Bolnavii rămân cu reţetele electronice în braţe şi cu medicamentele neluate. Care e MOTIVUL

La momentul actual, multe farmacii nu sunt dotate pentru a elibera reţete online. De aceea, şi medicii evită să le prescrie.

La două săptămâni de când a fost lansată, reţeta electronică pare să se fi împotmolit.
O mare parte din medici nu au nici acum softurile necesare prescrierii în sistem online, iar cei care au avut grijă să se doteze spun că programul informatic încă dă rateuri.
Mai există însă un motiv serios pentru care medicii evită să prescrie reţete în noul format: nici farmaciile nu deţin într-un număr mare tehnica necesară eliberării acestora, iar pacienţii sunt nevoiţi să alerge dintr- un loc în altul pentru a-şi lua medicamentele.
Din cele 8.521 de reţete electronice prescrise până acum, au fost eliberate, săptămâna trecută, doar o mie.
Pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate există o listă a lanţurilor de farmacii care oferă varianta prescripţiei online, însă datele nu corespund întocmai.
Îţi ridici pastilele în două zile sau le pierzi
Un raid făcut prin farmaciile din Bucureşti din zona centrală a arătat că acestea nu sunt pregătite tehnic să elibereze reţeta electronică. Lanţurile Dona, Help Net, Beladona nu o eliberează, şi nici farmaciile Sensiblu, deşi pe site-ul CNAS scrie contrariul.
Printre farmaciile care dau, totuşi, reţete electronice se numără Catena, Terapia Farm SRL, Farma Plus SRL, Pharma Life.
Pentru că sunt la curent cu această situaţie, medicii preferă să scrie în continuare reţete pe hârtie, pentru a nu-şi pune pacienţii pe drumuri, care au la dispoziţie un timp foarte scurt pentru a-şi ridica reţeta- 24 de ore pentru boli acute şi 48- pentru boli cronice.
Pentru ridicarea reţetei pe hârtie, termenul este de 30 de zile. "Am aflat că farmacia de lângă mine nu are softul de citire, aşa că nici eu nu m-am grăbit să dau reţete electronice. Sistemul în sine e un mare progres, e bine să îl implementăm, dar mai e timp. Eu am încercat în prima zi şi nu am putut să intru în program, a doua zi mi-a picat şi curentul, aşa că nu am ai încercat", a spus medicul de familie Cristian Sever Oană.
Cu aceleaşi probleme se confruntă şi colegul său. "În primele zile după lansarea reţetei, programul a fost bulversat. Nu reuşeam nici în formatul vechi să dăm reţete. Versiunile care tot apar încearcă să aducă programul la fucţionalitate normală. Deocamdată nu prea eliberăm, pentru că nici farmaciile nu au capacitate de citire", adaugă medicul Călin Ciubotaru.
(a contribuit Cristiana Mazilu)

Reţetele pe hârtie funcţionează în paralel cu cele electronice până la 1 ianuarie 2013. După această dată, prescrierea se va face exclusiv online
7 medicamente pe un formular
Reţeta virtuală este un fişier pdf pe care medicii îl completează cu denumirile medicamentelor. În partea dreaptă sus este inscripţionat un cod de bare 2D, care e scanat de farmacist.
Pe o reţetă, medicul poate prescrie maximum 7 medicamente. Avantajul este că dacă nu găsiţi toate medicamentele de care aveţi nevoie într-o singură farmacie, le puteţi ridica din mai multe locuri, lucru imposibil cu reţeta clasică.
Citiţi şi:

  • Lista farmaciilor care NU eliberează reţete electronice. Pacienţii care nu le ridică în 48 de ore pierd medicamentele!
  • Reţeta electronică, un eşec în ziua lansării
  • REŢETA ELECTRONICĂ a intrat în vigoare doar cu numele. Tipizatele continuă birocraţia încă şase luni
  • Reţeta electronică, o enigmă pentru doctori. „Ne-au făcut un instructaj ca pentru IT-işti”
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.