Bolnavii de cancer își câștigă dreptul la viață în instanță. Situație anormală la Ministerul Sănătății

Pacient cancer Sursa foto: Dreamstime.com

București. Ministerul Sănătății se află într-o situație anormală pentru o țară civilizată care ar trebui să se îngrijească de proprii cetățeni. Statul este obligat de justiție să plătească tratamentele bolnavilor de cancer.

România are un program național de oncologie prin care bolnavii ar trebui să beneficieze de investigații și tratamente finanțate de stat. Lucrurile nu funcționează întotdeauna așa cum scrie pe hârtie. Drept urmare, numeroși bolnavi trebuie să-și ceară dreptul la viață în instanță.

Ministerul Sănătății se află într-o situație anormală

Bolnavii de cancer din România sunt printre cei care nu au acces la medicamentele inovative care ar putea să-i ajute să lupte cu boala. Este concluzia unei investigații realizată, de consorțiul jurnalistic Investigative Europe, în mai multe state europene, citată deSnoop. Birocrația, dezinteresul sau constrângerile bugetare determină Ministerul Sănătății să nu țină cont de toate nevoile acestor  bolnavi.

Iar cei care doresc să trăiască, să-și mai dea o șansă în lupta cu boala sunt obligați să se adreseze justiției. Practic, ei mai duc o bătălie, contra statului român, pentru a-și câștiga dreptul la viață. Drept care, conform constituției, le este garantat.

Anul trecut, peste o mie de români au cerut statului să le asigure accesul la anumite medicamente inovative. Ei s-au adresat instanțelor de judecată pentru a-și cere drepturile. Acest lucru a fost confirmat de Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie de la Ministerul Sănătății. Michael Schenker susține că România nu dispune de resurse pentru a asigura medicamentele necesare tuturor bolnavilor de cancer.

Michael Schenker Sursa foto: EVZ

Statul își condamnă bolnavii la moarte

Guvernul, prin Ministerul Sănătății, ar trebui să aloce mai mulți bani pentru astfel de medicamente care le-ar da o șansă în plus pacienților. Dar pentru politicienii din Palatul Victoria sunt alte priorități. Acestea sunt legate, în principal de interesele electorale sau ale clientelei politice. Sănătatea nu reprezintă un lucru de interes, mai ales dacă bolnavul nu este o personalitate cu vizibilitate în spațiul public.

În Europa au fost aprobate 23 de medicamente inovative pentru boli grave. Multe dintre acestea sunt pentru bolnavii de cancer. Ministerul Sănătății nu compensează zece astfel de medicamente, adică jumătate din cele de pe piață. Cum prețul tratamentului lunar este de mii de euro pe lună, marea majoritate a pacienților nu-și permit să și-l cumpere. Drept care sunt condamnați la moarte, de statul care trebuie să le garanteze viața.

„Nimeni nu spune câți oameni au murit care n-au avut acces la medicamentele inovatoare și nici alternative terapeutice”, spune și Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, citat de Snoop.

Cancer. Sursa foto: PDPics/ Pixabay

Pacienții dau Ministerul Sănătății în judecată

În condițiile în care statul le întoarce spatele, pacienții de cancer au la dispoziție doar două variante. Prima este să se stingă ușor, în liniște, mulțumindu-se cu ceea ce li se oferă. Cea de-a doua este să lupte pentru viața lor. Trebuie să o facă împotriva statului reprezentat de Ministerul Sănătății.

Mulți s-au adresat instanțelor, iar 95% au obținut câștig de cauză și au avut acces la acele medicamente care i-au ajutat să-și prelungească viața. Pacienții au cerut emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să li se deconteze tratamentele. Aceasta deoarece, chiar cu o hotărâre judecătorească favorabilă, riști să mori așteptând să se pună în mișcare Ministerul Sănătății.

„95% din procese se câștigă prin ordonanță președințială”, a confirmat Cezar Irimia, de la asociația bolnavilor oncologici.

Ordonanța președințială se pronunță mult mai rapid decât o hotărârea unui proces pe fond, care durează. Este un instrument juridic conceput pentru situații de urgență, când drepturile sunt prejudiciate, iar încălcarea lor produce pagube ireversibile. Reclamantul cere justiției să intervină rapid.