Controlul anual de rutină la medicul de familie ar trebui să conţină şi un set complet de analize.
Esenţiale în depistarea timpurie a bolilor, investigaţiile anuale nu trebuie făcute nepărat la începutul anului, ci atunci când medicul hotărăşte că sunt necesare.
"E important ca pacientul să se prezinte anual la un control şi în urma consultului se va decide dacă e necesar să facă un set de analize", precizează medicul de familie Călin Ciubotaru, din Bucureşti.
În funcţie de situaţie, analizele se pot repeta de mai multe ori pe an sau o dată la câţiva ani. "Sunt pacienţi care au nevoie de analize o dată la cinci ani şi alţii care au nevoie mult mai des", subliniază medicul.
Principalele analize recomandate
Analizele diferă în funcţie de istoricul bolilor pacientului, dar şi de vârsta acestuia.
"În cazul copiilor este bine ca setul de analize să con ţină: hemoleucograma, fibrinogen, si deremie, calciu total şi calciu ionic, magneziu, creatinină, sumar de urină, examen coproparazitologic, exsudat faringian", recomandă medicul Claudia Nica, de la laboratorul MedLife Griviţa.
Hemoleucograma măsoară numărul de globule albe şi roşii din sânge şi, în plus, poate descoperi infecţii acute sau cronice, alergii sau probleme ale volumului sângelui.
Fibrinogenul arată capacitatea de coagulare a sângelui, iar sideremia indică concentraţia de fier. În cazul adulţilor, se adaugă profilul lipidic (colesterol total, trigliceride, HDL colesterol, LDL colesterol).
Pe baza acestor valori, corelate cu tensiunea arterială, medicii vă pot calcula riscul de boli cardiovasculare. Nivelul ridicat de LDL favorizează depunerea de grăsimi pe pereţii arterelor.
"La copii setul de analize să conţină şi hemoleucograma, sideremie, calciu, magneziu, sumar de urină, examen coproparazitologic.“
CLAUDIA NICA, şef laborator MedLife Griviţa

OFERTE
Cât costă investigaţiile la clinicile private
Testele medicale se pot face atât la stat, cât şi la privat. Multe laboratoare medicale private au contract cu sistemul public de asigurări şi, în consecinţă, cu trimitere de la medicul de familie, analizele se pot face şi aici gratuit.
În varianta în care nu vreţi să vă complicaţi cu trimiteri, pentru colesterolul total, de exemplu, trebuie să plătiţi 15 lei la Medicover, 10 lei la Regina Maria şi 8 lei la MedLife.
Trigliceridele sunt 22 de lei la Medicover, 10 lei la Regina Maria şi MedLife. Analiza calciului seric vă costă 10 lei la Regina Maria, 8 lei la MedLife şi 15 lei la Medicover.
Examenul de exsudat faringian se face la MedLife pentru 30 de lei, iar la Medicover pentru 44. La Regina Maria, analiza are trei variante, care costă între 32 şi 50 de lei. Şi timpul de procesare diferă de la o companie la alta.
Citiţi şi:

  • 13 teste medicale de rutină care îţi pot salva viaţa
  • TOP 10 CELE MAI BUNE ALIMENTE pentru sănătatea inimii