Romanii care joaca fotbal american pe maidan

Romanii care joaca fotbal american pe maidan

"Evenimentul zilei" va prezinta in exclusivitate eforturile unor tineri de a dezvolta in tara noastra sportul cel mai popular din Statele Unite ale Americii.

Ceea  ce urmeaza sa cititi e povestea unor visatori care s-au nascut in tara gresita. E istoria scurta, zbuciumata si plina de sperante a primei formatii de fotbal american din Romania - „The Warriors” („Luptatorii”).

„De-abia ne strangem de-o echipa, n-avem un teren adecvat, n-avem echipament, nici nu se importa in Romania, eu n-am avut nici minge pana toamna trecuta, dar am incredere ca vom reusi”, ne spune, pe o terasa din  Bucuresti, Cristian Rizu, un pusti de saptesprezece ani, care inca merge cu parintii la mare, dar viseaza la un campionat de fotbal american in tara lui Adrian Mutu si Mitica Dragomir.

A invatat regulile jucand pe computer

Ne puteți urmări și pe Google News

Isi aduce aminte cum a inceput totul. „M-am uitat la meciurile din America, pe cand le transmitea TV Sport. Stateam si toata noaptea. Apoi am jucat fotbal american pe computer. Am inteles regulile, mi-a placut mult si am vrut sa practic si eu sportul asta”. Curand si-a dat seama ca nu are nici unde, nici cu cine. Acum, National Football League, campionatul din State, se transmite pe „Sport 1”.

„Eu nici nu prind programul asta, dar ne strangem mai multi prieteni si nu ratam meciurile. Tin cu Pittsburgh Steelers”, zice el, in timp ce arata sigla acestei echipe, trei romburi, intamplator colorate in rosu, galben si albastru. Si-a salvat-o pe ecranul telefonului mobil si o priveste cum priveau trubadurii pozele femeilor iubite din medalioanele purtate la gat. 

Intrebat care e jucatorul sau preferat, lui Cristi ii sclipesc ochii. E Hines Ward, bineinteles de la Pittsburgh, un munte de om nascut in Coreea de Sud.

„Am vorbit pe net, pe forumuri, cu alti fani ai fotbalului american din Romania. La inceputul anului am reusit sa ne facem o echipa, dar e greu. In State, o formatie adevarata are si 60 de jucatori in lot. Noi n-am avut niciodata atatia oameni la antrenamente. Veneau baietii, curiosi, dar nu erau seriosi. Isi dadeau seama ca e foarte complicat si plecau. Se bagau la cate o miuta. Unii ne luau si la misto, nu intelegeau nimic din ce faceam noi. Au venit multi studenti, dar s-au lasat in sesiune, apoi au plecat acasa, care de unde e. Ne pregatim de doua-trei ori pe saptamana, in special sambata si duminica. La inceput jucam pe un teren din zona „Izvor”, dar era foarte denivelat”, rememoreaza el.

„Un baiat si-a fracturat clavicula”

Acum se pregatesc pe un maidan care apartine de Politehnica, langa niste terenuri de tenis, la doi pasi de un camin studentesc parca decupat din cartierele sarace ale Americii de Sud sau din videoclipurile trupei „La Familia”. De la balcon zambesc rufe atarnate pe sarma la uscat si studenti toropiti de caldura, cu cate o bere in mana. In zare se vede CET Grozavesti. Incolo, peste mari si oceane, departe, in viitor, e America.

„Terenul e bun, ca e mare, dar vrem sa vorbim cu decanul, ca sa ne lase sa facem marcaje pe el si sa putem sa ne pregatim ca lumea”, imi explica pustiul. Aici vad pentru prima oara niste jucatori de fotbal american. Nu seamana cu cei de la televizor. Poate pentru ca nu au costumele alea care ii fac fiorosi. „Fiindca n-avem costume, sunt mereu accidente. Saptamana trecuta, un baiat si-a fracturat clavicula”, precizeaza Cristian. „In Romania nu se aduc, pentru ca nu le cumpara nimeni, dar avem promisiuni de la niste sponsori”, mi se confeseaza Bogdan Preda, un fost rugbist, acum unul dintre cei patru antrenori de ocazie ai „americanilor”.

„Rechinii”, „Stelele” si federatia

Baietii sunt aproape sa-si vada visul cu ochii: o federatie de specialitate. „Noi am fost prima echipa din tara, dar acum mai sunt doua, una la Constanta, aparuta de o luna,  si alta la Oradea, de vreo doua luni”, spune, cu mandrie, Bogdan. Cei de la malul marii si-au spus, firesc, „Sharks” („Rechinii”), iar cei din Oradea s-au intitulat „Stars” („Stelele”).

Daca s-ar mai infiinta inca o echipa s-ar intruni numarul de patru formatii, minimul necesar pentru a se infiinta o federatie in Romania. „Am vorbit cu avocati si am inaintat hartiile la minister. In curand ar mai putea aparea o echipa la Iasi, asa ca am primi acordul si ne-am inregistra ca federatie”, zambeste Florin Cojanu, si el antrenor de ocazie al „atacantilor” (tight ends, wide recievers si linemen - cum le spun ei).

„O vreme a venit sa se antreneze cu noi un domn de la ambasada Americii, dar acum a plecat inapoi in State. Am invatat multe de la el Oricum, era cam dezamagit ca nu avem nici cele mai elementare conditii”, regreta Cristian.

Republica Moldova

Basarabenii merg si la competitii internationale

Roman, un tanar din Republica Moldova, ne atrage atentia ca am cam ramas in urma: „Fotbalul american a prins mai bine la noi. Avem echipe, chiar mergem la competitii internationale”. Roman, care a jucat in Basarabia pentru „Barbari”,  le da o mana de ajutor „Luptatorilor” si ii antreneaza pe  „running backs”.

„De fapt, doar la noi nu exista nici federatie, nici campionat. In Ungaria sunt sase echipe. Ce sa mai spunem de NFL Europe, o liga foarte puternica, unde ajung si fotbalisti de la colegiile americane care nu au loc in NFL America”, sintetizeaza Bogdan. Il intrebam pe Roman daca din Moldova, unde se joaca fotbal american de ani buni, a ajuns vreun jucator in NFL Europe. Stie un baiat care face scoala in Germania si joaca intr-un fel de liga secunda.

„Dar nu asta conteaza”, adauga repde. Asa e. Nu asta conteaza. Ci nebunia inceputului, puterea unor visatori de a transforma nimicul. „In tara asta e greu sa faci, sa construiesti ceva”, incheie Cristian Rizu. Are doar saptesprezece ani si de cand da mail-uri redactiilor de sport, in speranta ca va scrie cineva despre ei, de cand cauta pasionati de fotbal american in Romania, prin intermediul internetului, a inteles. „In tara asta e greu sa faci, sa construiesti ceva”...

ABC

Cum se joaca in mod profesionist

Fotbalul american este un sport de contact, care se joaca intre doua formatii. O echipa de 11 oameni are posesia mingii. Aceasta se numeste OFFENSE (atac) si jucatorii cauta sa avanseze cu mingea in lungul terenului - fie fugind cu ea, fie pasand-o, si sa marcheze puncte trecand linia de scor si ajungand cu ea in zona care poarta numele de ENDZONE (zona de scor). Cealalta echipa (de asemenea cu 11 jucatori in componenta) se numeste DEFENSE (aparare). Aceasta incearca sa opreasca echipa in ofensiva si sa o faca sa piarda posesia mingii.

> Terenul de joc  are 100 de yarzi lungime si 53 yarzi latime (1 yard = 0,9144 metri). Cea mai importanta zona a terenului este ENDZONE. Aceasta este o suprafata de 10 yarzi adaugata de fiecare parte a terenului de joc (in lungime).

> Timpul - jocurile de fotbal american sunt impartite in patru sferturi, fiecare sfert avand durata de 15 minute,

> Jucatorii - fiecare echipa are trei componente: OFFENSE (atac), DEFENSE (aparare) si SPECIAL TEMS (echipa speciala), care intra pe terenul de joc doar in situatiile cand mingea va fi degajata.

> Jocul incepe cu „kickoff”. Mingea este asezata pe un mic suport de plastic pe linia de 30 de yarzi a echipei aflate in aparare si un jucator special (kicker) o va degaja catre echipa care va ataca. Un jucator de atac (kick return) va incerca sa prinda mingea si sa avanseze cu ea fugind. Acolo unde acesta este oprit va fi locul din care echipa in ofensiva isi va incepe atacul. Echipa in ofensiva incearca sa castige cat mai multi yarzi, cu scopul de a se apropia de endzone-ul echipei adverse

> Miscarea mingii. Fiecare faza incepe cu un SNAP (un jucator denumit „centru” paseaza mingea printre picioare catre QUARTERBACK). Mingea este asezata pe LINE OF SCRIMMAGE (pozitia in teren de unde va incepe faza de atac). Dupa ce QB a primit mingea de la centru, el poate pasa ori poate fugi cu ea.

> Placajul (tackle).  Apararea trebuie sa impiedice echipa in ofensiva sa avanseze cu mingea, doborandu-l pe jucatorul care are mingea la pamant. Un jucator este placat in momentul in care ambii genunchi ating pamantul.

> Marcarea punctelor. Sunt diferite modalitati „principale” prin care o echipa poate obtine puncte:

a) touchdown (6 puncte). Pentru a marca un touchdown, mingea trebuie purtata in endzone, prinsa in endzone, sa recuperezi mingea de la adversar (FUMBLE) in endzone sau un jucator al echipei ce degajeaza la kickoff sa prinda mingea in endzone-ul advers fara ca aceasta sa fi fost atinsa de un alt jucator.

b) field goal (3 puncte). Daca ofensiva nu poate marca un touchdown, poate incerca transformarea unui field goal.

c) safety (2 puncte). Este o raritate si se intampla in momentul in care jucatorul ofensiv care are mingea este pus la pamant in propriul endzone.

Industrie

Sume colosale in liga nord-americana

La SuperBowl, finala campionatului de fotbal american, minutul de publicitate a costat, in medie, in ultimii ani, 5 milioane de dolari! n NFL, 64% dintre sportivi sunt de culoare. In medie, o echipa de fotbal american valoreaza 900 de milioane de dolari!