BOGDAN HRIB: În căutarea comorilor ascunse

Cu toţii ascundem încă, în adâncul inimii de copil ajuns matur, gena căutătorului de comori.

Unii, foarte puţini, mai caută, sub apă sau în pământ, corăbii sau cetăţi... Ceilalţi, cu spiritul aventurier tocit de traiul zilnic, s-au transformat în turişti. Şi astfel redescoperă doar pentru ei misterele unor ţări şi ale unor locuri.

O primăvară timpurie şi ireală marchează începutul unui sezon turistic şovăielnic în prognoze. Asociaţia Mioritics, coordonată de Mihai Dragomir, a editat „Hidden Treasures of Transylvania. The Saxon Fortified Churches“. Un hardcover cu 96 de pagini şi peste 120 de fotografii, textul este tradus în engleză şi în germană.

„Fenomenul bisericilor fortificate este unic în Europa, atât prin amploarea lui (se presupune că au existat aproximativ 300 de biserici), cât şi prin particularităţile arhitectonice. În aceste locuri cu o istorie de peste 800 de ani s-au întrepătruns de-a lungul timpului cultura vest-europeană, adusă de saxonii colonizaţi, cu cea autohtonă. Astăzi, şapte biserici din această zonă se află pe Lista Patrimoniului UNESCO - Biertan, Viscri, Saschiz, Prejmer, Valea Viilor, Câlnic şi Darjiu.“ MINUS. Mi-ar fi plăcut să văd şi o variantă în limba română a albumului. Poate şi mai multe date despre biserici. Nu ştiu dacă publicul român e pregătit pentru a cumpăra doar un album de fotografii, deşi cu siguranţă cel străin este. Formatul este generos, dar, totuşi, prea mare pentru a fi luat în drumeţie. Am speranţa că Mioritics va edita şi un ghid al bisericilor fortificate săseşti care să completeze acest volum. PLUS. Grafică modernă cu text uşor de citit şi fotografii calde şi clare, reflectând atmosfera locurilor. Supracopertă şi legătorie îngrijită. Preţ convenabil - 55 lei. Este cel mai ieftin produs, cu acest subiect, care poate fi găsit în librării. Recomandat pentru iubitorii de arhitectură şi fotografie, pentru turiştii profesionişti, dar şi pentru cei amatori. O carte-cadou perfectă, o adevărată coffee table book - cum numesc anglo-saxonii aceste volume pentru momente de liniştire solitară sau de lipsă de inspiraţie în conversaţ ia cu musafirii. De răsfoit şi apoi de vizitat...