Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: Sperăm că nu va începe războiul. Scutul de la Deveselu are doar rol de apărare

Sursă: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Bogdan Aurescu, șeful diplomației române, a transmis în cadrul unui interviu pentru BBC, faptul că baza de la Deveselu nu trebuie să reprezinte o amenințare pentru Rusia. Ministrul Afacerilor Externe este de părere că încă mai e timp pentru ca diplomația să rezolve situația tensionată de la granița Ucrainei cu Rusia, mai ales că este și în interesul Kremlinului să evite un conflict.

„Sperăm că nu va începe războiul"

„Sperăm că nu va începe războiul. Acesta este obiectivul principal al eforturilor diplomatice actuale. Sperăm ca Rusia să înțeleagă că este în propriul interes să nu înceapă un conflict", a transmis Aurescu.

Bogdan Aurescu afirmă că trebuie menținută calea diplomatică a dialogului cu Rusia și asigură cu privire la natura exclusiv defensivă a scutului de la Deveselu.

"Încă mai este loc pentru diplomație și ar trebui să folosim la maximum această ocazie", a mai adăugat oficialul român.

"Scutul de la Deveselu nu are capacități ofensive, are doar rol de apărare, nu poate fi dotat cu rachete ofensive precum Tomahawk", a spus ministrul.

"Noi i-am sugerat deja Rusiei posibilitatea punerii în aplicare a unui mecanism transparent, pentru a verifica și a se convinge că nu există rachete ofensive pe teritoriul României. Desigur, am sugerat ca acest mecanism să se bazeze pe reciprocitate”, a transmis ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul unui interviu.

Aurescu asigură românii că în acest moment nu există niciun pericol ca țara noastră să fie atrasă într-un conflict militar cu Federaţia Rusă, astfel că nu ar trebui să fim speriați de această ipoteză.

El a adăugat că, în cazul unei acţiuni militare a Rusiei în Ucraina, „există un răspuns care va fi dat Federaţiei Ruse”.

„Ne-am pregătit deja pentru acest răspuns şi el va fi în termeni în care eu sper că Federaţia Rusă trebuie să fie conştientă că nu-şi doreşte un astfel de răspuns. Este vorba de un răspuns din partea NATO pe de o parte, printr-o consolidare proporţională, dar consistentă a flancului estic, pe de altă parte răspunsul este reprezentat de o reacţie a Uniunii Europene printr-un pachet foarte robust, foarte substanţial de sancţiuni”, a spus oficialul.

Reuniune la București a miniștrilor de Externe din țările de pe flancul estic NATO

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu anunță o întâlnire a liderilor europeni la București.

„Sprijinul pentru valorile Alianței Nord-Atlantice în România este foarte ridicat. De aceea, am cerut consolidarea prezenței NATO în țară și suntem fericiți că nu doar SUA, ci și Franța a decis să desfăşoare elemente militare în România.

Pe 3 februarie a avut loc, la București, o întâlnire la care au participat miniștrii de externe ai statelor membre NATO situate pe Flancul Estic, alături de ministrul francez de Externe, scopul întâlnirii fiind o discuție despre situația de securitate din zona Mării Negre. De asemenea, și ministrul ucrainean de Externe va participa la întâlnire”, a declarat Aurescu, într-un interviu pentru CNN.

Putin, acuzat că aduce acuzații „complet false”

Bogdan Aurescu spune că liderul de la Moscova  aduce acuzații „complet false” la adresa României, asta pentru că Putin se simte intimidat de lansatoarele de rachetă de pe teritoriul României și Poloniei. Ministrul asigură Rusia de faptul că sistemul de rachetă are rol exclusiv defensiv, fiind direcționat către posibile atacuri din afara spațiului euro-atlantic.

Mai mult, Aurescu a invitat liderul rus să verifice singur existența unor rachete ofensive care ar putea pune în pericol securitatea Rusiei.