Bogdan Aurescu, discuție cu omologul austriac. Aderarea României la spaţiul Schengen, principalul subiect

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu ministrul federal pentru afaceri europene şi internaţionale al Republicii Austria, Alexander Schallenberg, despre aderarea României la Spațiul Schengen.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut joi, o întrevedere bilaterală cu ministrul federal pentru afaceri europene şi internaţionale al Republicii Austria, Alexander Schallenberg, în marja participării la lucrările Forumului Economic Mondial de la Davos. Cei doi au discutat despre aderarea României la Spațiul Schengen, dar și despre votul negativ din partea Austriei.

„Discuţiile dintre cei doi miniştri au vizat subiectul aderării României la spaţiul Schengen şi s-au înscris în continuarea contactelor anterioare. Ministrul Bogdan Aurescu a adresat omologului austriac apelul părţii române la o atitudine constructivă de cooperare, de reconsiderare a poziţiei adoptate anterior şi de avansare pe calea angajamentului spre dialog şi deschidere din partea Austriei pentru identificarea, în perioada următoare, de soluţii pentru depăşirea situaţiei de blocaj determinate de poziţia nefondată a Austriei”, a transmis, joi, MAE, într-un comunicat de presă.

Rareș Bogdan a reamintit sprijinul celorlalte țări, dar și eforturile pe care România le-a făcut pentru a intra în Spațiul Schengen.

Sursa: Arhiva EVZ

„Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să fie o parte a soluţiei pentru consolidarea securităţii şi protejarea eficientă a frontierei externe a Uniunii Europene, în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni. De asemenea, a subliniat că aderarea României este în avantajul Austriei: cu cât frontiera externă a UE - în cazul de faţă a României - este mai departe de frontierele Austriei, cu atât aceste frontiere sunt mai sigure şi mai protejate”, a mai transmis MAE.

Care este relația dintre România și Austria

Rareș Bogdan a mai declarat că România a luat în calcul pacea cu Austria și că este deschisă la dialog.

„Ministrul Bogdan Aurescu a luat notă de disponibilitatea exprimată de ministrul Alexander Schallenberg de a se implica în promovarea unei abordări constructive, de deschidere, în beneficiul relaţiei bilaterale şi al cooperării în plan european între România şi Austria. De asemenea, a luat notă de poziţia omologului austriac ca ministerele de interne din cele două ţări să continue a fi implicate în principal pe dosar, iar ministerele de externe să faciliteze dialogul. Ministrul austriac a exprimat, de principiu, cu titlu preliminar, deschiderea pentru un plan de lucru care să vizeze tematica discutată.

MAE reaminteşte în acest sens că recent ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o serie de convorbiri şi întrevederi bilaterale care au reconfirmat faptul că România poate conta pe implicarea constructivă şi activă a partenerilor din UE pentru susţinerea activă a obiectivului legitim al României privind aderarea la spaţiul Schengen (...) În ceea ce priveşte decizia anunţată de Preşedintele României, Klaus Iohannis, în urma discuţiei de astăzi cu Preşedintele Austriei, Alexander van der Bellen, de revenire la post a ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Austria, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat omologului austriac faptul că această decizie reflectă, în primul rând, dorinţa României de a debloca situaţia curentă, de a avansa pe calea identificării unor soluţii constructive şi de facilitare a unui dialog dinamic, prin toate canalele disponibile”, a mai transmis MAE.