Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a vorbit despre posibilitatea aderării României la spațiul Schengen. Oficialul este optimist după ce partidul cancelarului Austriei, care a blocat aderarea țării noastre, a pierdut alegerile. El este de părere că trebuie menținut dialogul și demersurile începute cu Austria, aducând în discuție și efectul pe care l-a avut retrimiterea ambasadorului României la Viena.
Duminică, Partidul Popular Austriac (ÖVP) al cancelarului Karl Nehammer, cel care a blocat aderarea României la spațiul Schengen, a pierdut alegerile. Acest eveniment ar putea fi unul benefic pentru țara noastră, putând fi schimbată poziția Guvernului de la Viena.
Bogdan Aurescu, ministrul MAE, a vorbit despre pierderea alegerilor, precizând că funcția sa nu îi permite să comenteze astfel de evenimente. Totuși, el susține că se pot trage concluzii cu privire la impactul pe care l-a avut tema Schengen în contextul electoral.
„Vedem rezultatele alegerilor din Austria. Sigur, ca ministru de Externe, nu pot să comentez asupra rezultatelor unor alegeri interne dintr-un alt stat, dar aceste rezultate sunt foarte clare. Cred că se poate trage uşor concluzia cu privire la impactul sau absenţa impactului folosirii temei Schengen în Austria, în această campanie sau în acest context electoral”, a declarat, luni, Bogdan Aurescu.
Poziția Guvernului de la Viena cu privire la România ar putea fi modificată. Ministrul de Externe român consideră absolut necesar menținerea „dialogul constructiv” și toate demersurile începute cu Austria. Aurescu consideră retrimiterea ambasadorului României la Viena, Emil Hurezeanu, „un gest de deschidere care a fost apreciat de partea austriacă”.
Ce șanse de aderare la Schengen are România după înfrângere partidului cancelarului Austriei
Bogdan Aurescu nu a vrut să vorbească prea mult pe tema alegerilor din Austria, însă, în ceea ce privește șansele României de aderare la spațiul Schengen, ministrul susține că „este o evaluare pe care autorităţile de la Viena trebuie să o facă în primul rând după aceste alegeri”.
„Repet, nu vreau să comentez foarte mult aceste rezultate, pentru că nu este potrivit din această poziţie de ministru de Externe să fac acest lucru. Dar, după cum ştiţi, noi am făcut toate gesturile de deschidere spre dialog constructiv.
De asemenea, am arătat foarte clar că poziţia României este una de susţinere pentru măsuri care să întărească managementul frontierelor externe ale Uniunii Europene, măsuri care să combată migraţia ilegală, să facă frontierele externe ale Uniunii Europene mai sigure chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială între acest subiect, mai ales în ceea ce priveşte imigraţia ilegală din Austria şi lărgirea spaţiului Schengen cu România şi, respectiv, Bulgaria”, a spus Bogdan Aurescu.
Ministrul Afacerilor de Externe a precizat că a discutat cu omologii săi din cele 23 de state care votează în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne și că există „mesaje de susţinere şi reconfirmării ale susţinerii din partea a aproximativ 15 miniştri de externe şi de afaceri europene din aceste state”.
„Omologul meu olandez, la fel ca și omologul meu francez, sunt extrem de hotărâți să facă demersuri active pentru a susține aderarea României. Nu se poate pune problema la acest moment să credem că Olanda are o altă poziție decât aceea de susținere pentru aderarea României. Trebuie spus că vedem rezultatele alegerilor din Austria - ca ministru de Externe este nu e bine să comentez rezultatul unor alegeri interne din alt stat - dar aceste rezultate sunt foarte clare, cred că se poate trage ușor concluzia cu privire la impactul sau absența impactului folosirii termenului Schengen în Austria în acest context electoral”, a mai declarat Aurescu.