Bogdan Aurescu, declarații înaintea deschiderii primei Conferințe privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea

Sursa foto: Razvan Valcaneantu /EEC

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu găzduiește joi, 13 aprilie 2023, împreună cu ministrul apărării al României Angel Tîlvăr, prima Conferință privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea, organizată de Ministerul Afacerilor Externe al României, Ministerul Apărării Naționale al României, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și Ministerul Apărării al Ucrainei, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei. Acesta este primul eveniment de asemenea amploare dedicat Mării Negre co-organizat de România și Ucraina, sub egida Platformei Internaționale Crimeea.

Înaintea Conferinței, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a susținut declarații de presă, disponibile în format video AICI

Prezentăm, mai jos, transcrierea declarațiilor de presă susținute de ministrul Bogdan Aurescu înaintea Conferinței: 

Bună dimineața! 

Îmi face o deosebită plăcere să găzduiesc astăzi, la București, două evenimente de o importanță deosebită. 

Este vorba despre Conferința privind Securitatea Mării Negre, prima de acest fel organizată sub egida Platformei Internaționale Crimeea, împreună cu Ucraina, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina, Ministerul Apărării din România și Ministerul Apărării din Ucraina, precum și a doua sesiune a Trilateralei dintre România, Republica Moldova și Ucraina, după cea pe care am organizat-o anul trecut la Odesa, în luna septembrie. 

Ambele reuniuni reprezintă evenimente de importanță deosebită pentru România, pentru București, care iarăși devine, după reuniunile pe care le-am găzduit în noiembrie anul trecut – Reuniunea Liderilor de la München și Reuniunea ministerială NATO - capitală internațională a diplomației. 

Avem prezenți astăzi la Conferință foarte multe delegații. Sunt peste 20 de delegații care participă fizic. De asemenea, șapte delegații care vor participa în format virtual, mulți colegi de-ai noștri miniștri de externe din Uniunea Europeană, dar și din alte regiuni - din Indo-Pacific, Australia, Japonia și alte state, care doresc să participe la această Conferință. 

Peste 250 de delegați din peste 30 de țări care vin astăzi la București pentru a participa la acest eveniment

Așa cum am anunțat deja în cursul zilei de ieri, din păcate, domnul ministru Dmytro Kuleba nu mai poate să participe în format fizic - dar va participa în format online -, din cauza evenimentelor și evoluțiilor de securitate care au avut loc recent în Ucraina. 

Și am condamnat ieri și voi condamna și astăzi, cu multă fermitate, încălcările dreptului internațional umanitar, crimele de război care au fost comise în Ucraina. Este necesar ca comunitatea internațională să pedepsească aceste încălcări grave ale dreptului internațional. 

Este pentru prima dată când România și Ucraina organizează un astfel de eveniment. Este o expresie importantă a solidarității și a susținerii pe care România o acordă Ucrainei. Este, în același timp, o expresie a încrederii pe care Ucraina o are în cooperarea cu România. 

De asemenea, trebuie spus că importanța acestei conferințe rezidă în obiectivul pe care îl propune, și anume: să discute lecțiile învățate în urma conflictului din Ucraina, să tragem concluzii cu privire la modalitățile în care putem să contracarăm efectele agresiunii ruse asupra Ucrainei, atât în ce privește Ucraina în sine, cât și în ceea ce privește celelalte state vulnerabile din regiune, în special Republica Moldova, dar și Georgia. 

De asemenea, dorim să contracarăm efectele războiului hibrid, războiului informațional, războiului cibernetic pe care Federația Rusă îl instrumentează împotriva regiunii, împotriva statelor europene și Aliate. 

Este, în egală măsură, o conferință care se concentrează nu doar pe dimensiunea “hard” a securității, ci se concentrează și pe aspecte care țin de libertatea navigației, libertatea comerțului, pe facilitarea rutelor de transport de energie în regiune - într-un cuvânt, pe transformarea Mării Negre, după ce acest război se va sfârși cu victoria Ucrainei, așa cum ne dorim cu toții, într-o zonă de pace și prosperitate. 

Există astfel de soluții și, de aceea, dorim să le discutăm astăzi pentru a crea, dacă se poate, o veritabilă strategie de răspuns la aceste amenințări și provocări. 

Astăzi voi sublinia nu doar rolul cheie pe care România îl joacă în arhitectura de securitate regională - ca dovadă, faptul că această Conferință se desfășoară la București, dar voi pleda și pentru un angajament strategic al Uniunii Europene și al NATO în regiunea Mării Negre, dublat și de o agendă transatlantică solidă - după cum cunoașteți, Statele Unite pregătesc o strategie de securitate pentru Marea Neagră, la care și România a contribuit în mod substanțial.

De asemenea, vom discuta despre construirea unei agende consistente de reziliență democratică și de prosperitate în regiune, consolidarea rolului Flancului Estic în ceea ce privește sistemul de descurajare și apărare al NATO, precum și în ceea ce privește susținerea perspectivei europene și euroatlantice a statelor din regiune.

În ceea ce privește Reuniunea Trilaterală România-Republica Moldova-Ucraina, este, iarăși, un format extrem de important, pe care l-am lansat anul trecut împreună cu colegii mei din Republica Moldova și din Ucraina. 

De data aceasta, în premieră, ne concentrăm asupra dimensiunii de securitate, după ce anul trecut, la Odesa, prima reuniune a Trilateralei s-a concentrat asupra interconectărilor și asupra cooperării în materie de energie, ceea ce a fost deosebit de util, pentru că reuniunea de la Odesa s-a desfășurat cu aproximativ o lună înainte de bombardamentele ruse asupra infrastructurii critice energetice din Ucraina, care au determinat perturbări grave ale alimentării cu energie electrică pentru Republica Moldova și pentru Ucraina. 

Astăzi, în cadrul reuniunii trilaterale, vom discuta despre toate provocările de securitate asupra atât a Ucrainei, cât și Republicii Moldova.

Vom discuta cum să contracarăm agresiunea militară rusă și efectele acesteia, cum să contracarăm acțiunile hibride împotriva Republicii Moldova. Vom discuta despre evoluțiile legate de dosarul transnistrean și, nu în ultimul rând, vom adopta o Declarație comună, care se va concentra pe angajamentul nostru de a ne întări cooperarea în acest format trilateral.

Dorim să transmitem mesajul că securitatea Ucrainei și Republicii Moldova sunt interconectate și, în același timp, dorim să transmitem foarte clar mesajul de susținere pentru consolidarea securității Ucrainei, pentru consolidarea securității Republicii Moldova. Efortul României în acest sens reprezintă o contribuție directă la întărirea securității României și a cetățenilor români. 

Sper că discuțiile de astăzi vor aduce rezultate foarte bune, concrete și, în acest fel, România își va reconfirma profilul de actor regional relevant, ca aliat de încredere și ca furnizor de stabilitate și securitate în regiunea Mării Negre.

 Programul Conferinței este disponibil pe site-ul MAE: https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2023/pdf_2023/2023.04.121_prg.pdf. Lucrările Conferinței sunt transmise live, integral, pe: https://www.facebook.com/mae.romania și https://www.youtube.com/user/MAERomania/