Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut miercuri, 20 iulie, discuții telefonice cu omologii lui din Finlandei și Suediei, Pekka Haavisto și Ann Linde. Cu această ocazie, el i-a informat pe cei doi miniștrii asupra ratificării, în cursul acestei zile, de către Parlamentul României, a Protocoalelor de aderare a celor două state la Alianța Nord-Atlantică.
Pekka Haavisto şi Ann Linde, cei doi miniștri de externe, finlandez și suedez, au mulțumit în mod deosebit autorităților române, atât celor executive, cât și Legislativului, pentru sprijinul acordat aderării la NATO a celor două state. Mai mult decât atât, oamenii politici și-au exprimat satisfacția pentru finalizarea procedurii de ratificare în Parlamentul României.
În plus, au fost adresate mulțumiri ministrului Bogdan Aurescu pentru implicarea sa personală prin demersurile diplomatice efectuate anterior Summitului NATO de la finalul lunii iunie, în scopul facilitării unei decizii pozitive pentru Suedia și Finlanda la reuniunea la nivel înalt de la Madrid. Cu ocazia discuției telefonice a ministrului român cu ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto, șeful diplomației române a ridicat și subiectul aderării României la spaţiul Schengen.
Aderarea reprezintă un obiectiv prioritar pentru România. Ministrul afacerilor externe al Finlandei a exprimat, cu acest prilej, sprijinul deplin și necondiționat al țării sale pentru aderarea României la spațiul Schengen, este arătat în comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe.
Aderarea României la spațiul Schengen
În cadrul Consiliul de Justiție și Afaceri Interne organizat de Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene , la Praga, din această lună, a fost dezbătută din nou problema aderării României la spațiul Schengen. România îndeplinește de mai bine de un deceniu condițiile pentru aderarea la Spațiul Schengen. Autoritățile din țară, începând cu președintele și premierul, continuând cu miniștrii responsabili de domeniile cheie, dar și parlamentari, sunt de părere că România este pregătită să facă acest pas.
Încă din anul 2011, Consiliul de Justiție și Afaceri Interne a recunoscut oficial că România îndeplinește condițiile pentru Spațiul Schengen. Ulterior, Parlamentul European a adoptat mai multe rapoarte în care solicită aderarea țării noastre. Sunt șase domenii cheie care sunt verificate pentru ca un stat să poată intra în spațiul Schengen. Ele se referă la controlul frontierei, vize, cooperarea polițienească, implementarea sistemului de informații Schengen și protecția datelor cu caracter personal.
Aderarea la Spațiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontiere. În acest moment 26 de state europene sunt membre cu drepturi depline în acordul Schengen. În plus, includerea țării noastre în Schengen ar reprezenta oportunitatea de dezvoltare a României din punct de vedere economic.