Conform unui comunicat de presă al MAE, cei doi oficiali au discutat despre dezvoltarea Parteneriatului Strategic româno-american, precum și despre evoluţiile preocupante din vecinătatea imediată și regiunea extinsă a Mării Negre.

Aurescu și Nulad au vorbit despre „caracterul privilegiat al relaţiilor dintre România şi SUA” , ministrul român a saluta prezenţa unui nou ambasador al SUA la Bucureşti.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre perspectivele cooperarea bilaterală în domeniul securității energetice, plecând de la poziția unică a României în regiune și de la necesitatea diversificării surselor de energie și rutelor de transport.

Bogdan Aurescu a prezentat prioritățile României în acest sens: Coridorul Vertical și BRUA (coridorul de transport al gazului natural dintre Bulgaria, România, Ungaria și Austria), extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, modernizarea sistemului național de transport de gaz și punerea în valoare a resurselor din platoul continental al Mării Negre, AGRI, solicitând  sprijinul părții americane în realizarea acestor proiecte.

România și SUA vor coopera pentru pregătirea adecvată a summitului NATO de la Varșovia din 2016.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat inițiativele pe care le-a avansat la nivelul Alianței în domeniul parteneriatelor (strategia cu „două brațe" pentru Est și Sud) și în ceea ce privește reflecția privind importanța securității la Marea Neagră pentru Alianță.

Totodată, a evidenţiat existenţa tuturor premiselor necesare integrării, anul viitor, a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice, de la Deveselu, în sistemul NATO antirachetă, ulterior operaționalizării sale în acest an.

În cadrul dialogului pe marginea altor subiecte de interes prioritar de pe agenda bilaterală, demnitarul român a reiterat importanța deosebită pentru România a aderării la programul Visa Waiver, fiind discutate perspectivele de progres pe acest dosar.

Cei doi interlocutori au avut un schimb de vederi aprofundat legat de dezvoltările din imediata vecinătate a ţării noastre şi din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent pe Republica Moldova. Ministrul român de externe a evidenţiat demersurile concrete întreprinse de România pentru susţinerea parcursului european al Republicii Moldova și conectarea cu Europa, inclusiv cu ocazia recentei ședințe de guvern comune, pledând pentru menţinerea unui angajament consistent și din partea SUA. Bogdan Aurescu a subliniat importanţa menţinerii sprijinului pentru autorităţile de la Chişinău şi a exprimat interesul pentru susţinerea procesului de reformă, dezvoltarea economică şi consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova.

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre perspectivele de soluționare a conflictului sirian, respectiv despre efectele în plan regional ale soluționării dosarului nuclear iranian.

Oficialul american a salutat excelenta cooperare bilaterală, subliniind interesul SUA pentru aprofundarea tuturor dimensiunilor sale, în special a cooperării economice. De asemenea, a evidenţiat rolul pe care țara noastră îl deține în eforturile de stabilizare a regiunii şi a exprimat disponibilitatea de a aprofunda această dimensiune regională în cooperarea și coordonarea dintre România și SUA.