Evenimentul Zilei > Economie > Bogații lumii devin din ce în ce mai inventivi! Unde au început să-și depoziteze averile
Bogații lumii devin din ce în ce mai inventivi! Unde au început să-și depoziteze averile

Bogații lumii devin din ce în ce mai inventivi! Unde au început să-și depoziteze averile

Cei mai bogați oameni din lume, indiferent că sunt britanici, elvețieni sau americani, au devenit din ce în ce mai inventivi în ceea ce privește depozitarea averilor, mai ales că se tem de o recensiune globală sau de dobânzi negative.

De aceea, ei au început să „transforme” banii în metale prețioase sau să îi depoziteze în seifuri.

Un astfel de seif se găsește într-o clădire din cartierul londonez Mayfair care, la prima vedere seamănă, cu un club privat, dar care la subsol adăposteşte una din cele mai sigure spații din Londra. Construit de firma IBV International Vaults, fortăreaţa de oţel este programată să fie deschisă luna viitoare şi îşi va oferi serviciile miliardarilor care caută un loc pentru a-şi depozita avuţiile.

„Primim telefoane în fiecare săptămână cu privire la o cameră disponibilă pentru 2,5 milioane lire sterline (3,2 milioane dolari) pe an”, a spus Sean Hoey, director la IBV London, referindu-se la un seif de mărimea unui apartament. Firma are însă în acelaşi loc şi 550 de casete de valori şi mizează pe reputaţia de siguranţă a Londrei în pofida Brexitului.

Aceasta va fi cea de a şasea locaţie deschisă de IBV şi nu este singura firmă care primeşte solicitări de la cei bogaţi.

Aceeaşi poveste la Sincona Trading AG, un dealer de metale preţioase care oferă spre închiriere peste 1.000 de casete de valori în centrul oraşului Zurich. În urmă cu trei ani firma avea zeci de casete libere, însă acum închiriază câte cinci în fiecare zi, a dezvăluit Benoit Schoeni, director la Sincona Trading AG. „Am asistat la o cerere foarte mare. Nu va mai dura mult timp şi le vom ocupa pe toate”, a spus Schoeni.

„Costurile pentru depozitarea de numerar sunt mai mici decât dobânzile negative la depozite. Stocarea de cash a devenit o afacere importantă pentru noi”, a dezvăluit Ludwig Karl de la Swiss Gold Safe Ltd. Cel mai mare preţ perceput de această firmă pentru a casetă de valori este de 4.039 franci (4.079 dolari) pe an.

Casetele de valori pot varia de la câţiva centimetri până la unele de mărimea unui dulap de bucătărie. O altă opţiune sunt depozitele în zone scutite de taxe precum Singapore, Geneva şi Delaware care sunt preferate pentru stocarea obiectelor de artă.

Analiştii estimează că numai în SUA sunt peste 25 de milioane de case de valori care pot fi utilizate în diferite scopuri. De exemplu, un colecţionar privat a decis să stocheze Coroana Andesului la o casetă de valori de la Citibank, înainte de vânzarea către Muzeul de Artă Metropolitan în urmă cu patru ani.