Boc strânge cureaua

Boc strânge cureaua

Ministerele rămân cu mai puţini bani, la fel ca şi bugetarii, care nu mai primesc majorări salariale.

Executivul a aprobat ieri ordonanţele de urgenţă privind rectificarea bugetară, reducerea sporurilor şi introducerea impozitului forfetar.

Actele normative ale hotărârilor luate de guvernul Boc urmează să fie trimise spre analiză Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional şi vor sta la baza încheierii acordului de împrumut pentru ţara noastră, în valoare de 19,95 miliarde de euro. Astfel, ieri s-a hotărât reducerea bugetelor tuturor ministerelor, cu excepţia celui al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, care va primi fonduri suplimentare de 1,3 miliarde lei. Cele mai afectate sunt Ministerul Agriculturii, Administraţia şi Internele şi Educaţia, cel din urmă cu un minus de 676 milioane lei. De asemenea, guvernul a decis limitarea sporurilor de conducere, anularea majorărilor salariale şi plafonarea indemnizaţiilor personalului bugetar. Control la sânge

Din categoria bugetarilor afectaţi de ordonanţă fac parte funcţionarii care gestionează fondurile acordate României prin programele PHARE, SAPARD şi ISPA. Funcţionarii care gestionează împrumuturile rambursabile sau nerambursabile, precum şi observatorii care verifică procedurile de atribuire a contractelor de achiziţii publice vor rămâne fără majorările de 75%. Managerii publici vor rămâne fără sporul de 55%, dar vor beneficia în continuare de alte drepturi băneşti.

Alte categorii afec tate de ordonanţa adoptată ieri sunt membrii Comitetului pentru Audit Public Intern, membrii comisiilor de disciplină şi pentru protecţia copilului, auditorii interni.

IMPOZITUL FORFETAR MĂSURĂ

350 de milioane de lei la stat

Introducerea de la 1 mai 2009 a impozitului forfetar aplicat firmelor ar putea aduce la buget, în acest an, venituri de 350 de milioane lei, a declarat ieri ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, care a adăugat că a luat această măsură pentru a elimina sustragerea de la declararea unor venituri. Firmele care înregistrează profit vor plăti în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.

Ne puteți urmări și pe Google News