Boc şi Geoană se tem de acelaşi lucru: execuţia bugetară. În timp ce preşedintele Senatului spune că "adevărata probă de foc a Guvernului nu stă doar în aprobarea bugetului, ci adevărata provocare este dacă execuţia va fi făcută într-o manieră transparentă", premierul Emil Boc spune că "bugetul începe cu un succes politic dar trebuie continuat cu o execuţie bugetară riguroasă".
Geoană a mai spus că din punct de vedere al PSD-ului, Bugetul nu răspunde complet la criza economică dar că social democraţii au dat " un vot loial Coaliţiei dar vom fi foarte atenţi la partea de execuţie bugetară", a precizat Geoană.
Şi PNL este nemulţumit de Buget.
Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu,a declarat că recesiunea care va cuprinde România, va cuprinde toate categoriile sociale din cauza faptului că Bugetul "nu are alături, un plan consistent anticriză."
A fost adoptat şi Bugetul Asigurărilor sociale de stat, cu 238 de voturi pentru, 52 împotrivă, şi o abţinere, Buget rămas ultimul pe lista dezbaterilor. Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a adoptat, în cea de-a patra zi de dezbatere, proiectul bugetului de stat pe 2009, cu 245 de voturi "pentru", 63 de voturi "împotrivă" şi o abţinere.
Singura abţinere a venit din partea unui reprezentant al PSD.
Ministerul Educaţiei a fost ultimul de pe lista guvernului al cărui buget nu fusese aprobat de Parlament până acum din cauza sutelor de amendamente dezbătute în şedinţa de astăzi din plen.
Parlamentarii au dezbătut timp de patru zile proiectul bugetului de stat, programul de lucru desfăşurându-se până la miezul nopţii.
După votul final la legea bugetului de stat, demnitarii au început dezbaterea proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2009. Acesta este prezentat în plen de ministrul Muncii, Marian Sârbu.
Bugetul a fost votat, în mare parte, încă de aseară. Aseară,aproape de miezul nopţii, senatorul PDL Cristian Rădulescu a observat că mai erau de discutat aproximativ 300 de amendamente ale liberalului Câmpanu, toate având aceeaşi sursă de finanţare, bugetul Administraţiei Prezidenţiale, care fusese, însă, deja votat.
Vot în bloc Astfel, Dumitrescu a propus ca cele 300 de amendamente liberale să fie votate în bloc, pentru că sursa de finanţare nu avea suport real.
Propunerea lui Dumitrescu a fost susţinută de preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, colegul său de partid Ştefan Viorel.
În ciuda protestelor liberalilor, preşedintele de şedinţă, democrat-liberalul Ioan Oltean, a supus la vot cele 300 de amendamente în bloc.
Rapid, parlamentarii au respins amendamentele PNL cu 204 de voturi "pentru" şi o abţinere.
Liberalii nu au votat
Ei au protestat vehement în timpul votului, fiind ridicaţi toţi în picioare, uimiţi şi revoltaţi de stratagema PDL-PSD.
Deputatul PNL Dominic Gerea a anunţat că liberalii nu recunosc votul asupra celor 300 de amendamente şi că îl vor contesta la Birourile Permanente.
Astfel, senatorii şi deputaţii mai au de discutat nouă amendamente la bugetul Educaţiei.
Parlamentul a adoptat, ieri seara, bugetele: •Ministerului Economiei •Ministerului Tineretului •Academiei Române •Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinară •Secretariatului de Stat pentru problemele Revoluţionarilor •Oficiului Naţional de Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor, •Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, •Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, •Societăţilor publice de radio şi televiziune, •Institutului Cultural Român, Consiliului Superior al Magistraturii, •Autorităţii Electorale Permanente, •Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, •Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, •Consiliului Economic şi Social, •Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, •Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, •Ministerului Turismului şi ale celor patru servicii speciale.
Azi a fost a patra zi de dezbateri pe tema Legii Bugetului de Stat, când a fost votat şi bugetul Ministerului Educaţiei.
CITIŢI ŞI Bugetul Educației, votat cu ”asterix” Tăriceanu a blocat operaţiunea „Bani pentru liberali”
Efectele Bugetului, vizibile peste patru luni
Angajaţii de la Cotroceni, printre răsfăţaţii Bugetului
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 17:18