Doar 10 zile mai are la dispoziţie guvernul pentru ca reducerile cheltuielilor bugetare să fie aplicate de la 1 iunie.
Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa parlamentului pe proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare, cel mai probabil săptămâna viitoare.
Pentru a stabili exact calendarul adoptării legii, coaliţia guvernamentală se va întruni astăzi, urmând ca până la sfârşitul săptămânii să aibă loc o şedinţă a executivului pentru adoptarea pachetului de legi.
„Scopul este ca actul normativ să fie în vigoare la 1 iunie. Vom stabili în coaliţie care sunt paşii de urmat pentru a realiza acest lucru. Până în acest moment nu s-a fixat data următoarei şedinţe de guvern în care să fie adoptat proiectul de lege”, au spus surse guvernamentale.
Premierul Emil Boc a anunţat ieri, la începutul şedinţei de guvern, intenţia executivului de a-şi asuma răspunderea.
Fără majorări de taxe
„Fără a întrerupe dialogul cu sindicatele şi patronatele, vom trece la decizii. Din acest punct de vedere propun guvernului şi coaliţiei ca modalitatea prin care să punem în aplicare programul de reducere a cheltuielilor bugetare şi de susţinere a activităţilor economice să fie angajarea răspunderii”, a spus Boc. El a arătat că executivul îşi propune să limiteze deficitul bugetar fără majorări de taxe. „Axa acestor măsuri pe care le vom adopta vă propun să fie reducerea cheltuielilor bugetare, şi nu majorarea TVA şi a cotei unice, ca soluţii alternative propuse de unii sau de alţii. Cred că, în acest moment, soluţia reducerii cheltuielilor bugetare care să ne permită încadrarea într-un deficit de 6,8% pentru 2010 reprezintă soluţia viabilă pentru viitorul acestei ţări”, a spus Boc.
La rândul lor, sindicatele au anunţat că, în condiţiile în care guvernul îşi asumă răspunderea, întreg sistemul bugetar ar putea fi blocat printr-o grevă generală care ar putea avea loc pe 31 mai.
Se scumpesc produsele de lux
Totodată, guvernul a discutat ieri planul de combatere a evaziunii fiscale. Actul prevede reintroducerea accizei pe produsele de lux. Astfel, vor fi taxate suplimentar produse precum iahturile, parfumurile, blănurile, armele de vânătoare şi bijuteriile. Taxa a fost scoasă deoarece UE ar fi declanşat procedura de infringement împotriva României.