Boc, băgat în corzi de Băsescu şi de partid

Boc, băgat în corzi de Băsescu şi de partid

Democrat-liberalii evaluează cot la cot cu preşedintele costurile şi beneficiile menţinerii sau plecării premierului de la Palatul Victoria.

Emil Boc este împins de la spate să ia o decizie rapidă: rămâne la guvern sau vrea şefia PDL. Gărzii vechi a partidului care încearcă de ceva vreme să-l convingă pe premier să aleagă Palatul Victoria i s-a aliat ieri şi preşedintele Traian Băsescu, care a pledat pentru decuplarea funcţiilor de şef de guvern şi de partid.

Mai mult, într-o serie de întâlniri succesive între şeful statului şi liderii PDL de la centru şi din teritoriu s-a făcut o analiză cost-beneficiu pe ambele scenarii, luându-se în calcul chiar şi retragerea lui Emil Boc de la Palatul Victoria şi înlocuirea sa cu un independent de tipul Mugur Isărescu, cu care, de altfel, şeful statului a şi avut ieri o întâlnire. Surse din BNR susţin însă că Isărescu nu e dispus să revină la Palatul Victoria.

Lideri din PDL spun că plecarea lui Emil Boc de la Palatul Victoria nu a fost o variantă de lucru.

Secretarul general al PDL Vasile Blaga a declarat, aseară, la TVR, că democrat-liberalii nu caută un înlocuitor pentru premierul Emil Boc, atâta vreme cât nu există o demisie a acestuia. "Ca să cauţi înlocuitor, Emil Boc trebuie să-şi dea demisia. Nu suntem într-o astfel de situaţie", a spus Blaga. Adaptarea la realităţi

"Partidul va decide, dar şi eu sunt de acord că trebuie desfăcută funcţia de premier de cea de preşedinte de partid în acest moment", a spus şeful statului, într-un interviu acordat ziarului "România liberă".

Dacă în urmă cu o lună Băsescu îi suflase vânt în pânze lui Boc, susţinând că în perioade de criză cuplarea celor două funcţii este chiar necesară, acum preşedintele şi-a nuanţat poziţia.

"Politicienii trebuie să înveţe să se adapteze realităţilor. Realitatea acestui moment arată că ar fi bună o despărţire a celor două funcţii, fiindcă mai este de luat o singură măsură dificilă: Codul Muncii", a spus Băsescu.

Ieşirea la rampă a şefului statului vine mănuşă pe strategia pe care liderii cu state vechi ai partidului o aplică în ultima perioadă. Adriean Videanu, Vasile Blaga şi Radu Berceanu au susţinut, în repetate rânduri public, că este nevoie de decuplarea funcţiei de premier de cea de preşedinte de partid.

Potrivit unor surse din PDL, Boc este pus în faţa unui scenariu radical, "totul sau nimic". Dacă nu renunţă la a se înscrie în cursa pentru şefia partidului ar putea-o pierde şi pe cea a guvernului. Şi asta pentru că, susţin aceleaşi surse, dacă va intra într-o competiţie cu Vasile Blaga, tot mai hotărât să candideze, va pierde la scor. Într- un astfel de scenariu, o înfrângere a lui Boc la congresul din mai ar echivala cu un vot de neîncredere pentru conducerea guvernului.

În aceste condiţii, liderii PDL spun că varianta cea mai înţeleaptă ar fi ca Boc să nu se înscrie în cursa pentru un nou mandat de şef de partid şi să se aşeze la masă pentru a conveni o listă negociată, pe care să se regăsească şi reformiştii ceruţi de Traian Băsescu.

De altfel, şeful statului îi vede pe aceştia aliniaţi, ca vicepreşedinţi, în spatele unui preşedinte care să provină chiar dintre actualii preşedinţi de organizaţii teritoriale ale PDL.

Toate aceste variante, precum şi modificările la statut - în cazul cărora au fost manifestate rezerve serioase din partea baronilor PDL care nu sunt de acord cu suspendarea din partid a celor cercetaţi penal - au fost pe ordinea de zi a întâlnirilor liderilor de organizaţii cu Traian Băsescu. "Realitatea arată că ar fi bună o despărţire a funcţiei de premier de cea de preşedinte de partid." TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României Citiţi şi: EDITORIALUL EVZ: Cu demisia lui Boc în buzunar