Boc a rămas cu pensia şi salariul în braţe

Guvernul Boc a picat ieri primul test în faţa Curţii Constituţionale (CC). Judecătorii au decis că ordonanţa „pensia sau salariul“ nu respectă Legea fundamentală, admiţând sesizarea Avocatului Poporului care reclama că actul normativ, printre primele emise de guvern, încalcă dreptul la muncă şi la pensie.

Decizia Curţii Constituţionale a venit cu doar cinci zile înainte de termenul-limită în care persoanele vizate trebuiau să opteze între salariu şi pensie. Guvernul s-a repliat rapid, premierul Boc anunţând că va promova un proiect de lege similar, care să fie dezbătut de parlament în procedură de urgenţă.

Deocamdată, cei vizaţi de ordonanţă, dintre care nu lipsesc profesorii, medicii, asistenţii maternali şi cei personali ai persoanelor cu handicap, nu mai sunt obligaţi să aleagă între pensie şi salariu. Mai mult, dacă prevederile actului normativ nu vor fi aplicate în cele din urmă, cei care s-au grăbit să renunţe la plăţile compensatorii primite la pensionare ar urma să-şi primească banii înapoi. Este cazul ex-ministrului Gabriel Oprea, care în prima zi de aplicare a actului normativ a restituit statului aproximativ 100.000 de lei. Guvernul, lăsat în ofsaid

Chiar dacă o decizie din 2005 a Curţii, invocată de altfel şi de guvern, statua că „nicio dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiţia ca această măsură să se aplice în mod egal pentru toţi cetăţenii“, guvernul a pierdut pe procedură. Mai exact, judecătorii au invocat faptul că actul guvernului contravine prevederilor constituţionale potrivit cărora ordonanţele de urgenţă nu pot afecta drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la muncă. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Magistraţii, daţi exemplu

„Curtea a respins ordonanţa pe motiv de formă, spunând că executivul nu avea dreptul să emită ordonanţe de urgenţă în acest domeniu. Asta înseamnă că, practic, putem merge mai departe pe calea unui proiect de lege supus aprobării parlamentului, lucru pe care îl vom şi face“, a declarat Boc, imediat după pronunţarea Curţii. Noul text de lege care va fi adoptat într-o viitoare şedinţă de guvern va fi dezbătut în parlament în procedură de urgenţă, la cererea executivului.

Premierul a arătat că ştia încă de la început că interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat nu va fi primită „cu aplauze“ de cei care vor pierde lunar sute de milioane de lei vechi, dar că nu va accepta un sistem „nedrept şi nesimţit“. Boc a precizat că ţinta ordonanţei de urgenţă nu erau profesorii pensionari, asistenţii maternali sau actorii, chiar dacă aceste categorii au fost împinse la înaintare de cei care au dorit ca ordonanţa să nu fie pusă în aplicare. Potrivit şefului executivului, numai în magistratură sunt peste 300 de persoane care cumulează pensia cu salariul şi care încasează lunar sute de milioane de lei vechi de la bugetul de stat.

REACŢIE

CSM vrea scuze de la premierul Emil Boc Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a negat spusele premierului şi a cerut acestuia să revină asupra afirmaţiilor potrivit cărora ordonanţa care interzice cumularea pensiei cu salariul a fost adoptată din cauza numă rului mare de magistraţi aflaţi în această situaţie. CSM susţine că afirmaţiile lui Emil Boc nu au susţinere reală şi nu fac decât să fie „dăunătoare sistemului judiciar“. Consiliul avertizează, totodată, că justiţia ar fi folosită de puterea executivă ca scuză şi justificare pentru propriile acţiuni. „Numărul magistraţilor care cumulează pensia cu salariul este de 29“, precizează CSM, exprimându-şi convingerea că Boc s-a aflat „într-o regretabilă eroare“. (Cristi Ciupercă)

ATACURI DIN TOATE DIRECŢIILE

Guvernul, acuzat că operează doar „lovituri de imagine“ „Executivul nu cunoaşte legile“ sau „ordonanţa este discriminatorie“ sunt numai două dintre reacţiile extrem de tranşante apărute, ieri, după aflarea deciziei Curţii Constituţionale în privinţa ordonanţei ce interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat.

Cele mai dure reproşuri au fost lansate de sindicaliştii din Educaţie, cei care au afirmat că guvernul „operează doar lovituri de imagine, nu cunoaşte legile şi abordează o politică ce contrazice planul de guvernare“, refuzând dreptul la muncă. O reacţie ceva mai temperată au avut-o reprezentanţii profesorilor universitari, care afirmă că ordonanţa ar trebui să li se aplice celor cu salarii şi pensii foarte mari, nu şi profesorilor.

Reprezentanţii sindicaliştilor din Sănătate au salutat decizia Curţii Constituţionale, considerând că va evita o accentuare a deficitului de medici din România. „Medicii pensionari care lucrează şi la stat înlocuiesc forţa de muncă plecată în străinătate sau îi înlocuiesc pe acei medici care au optat să profeseze în alt domeniu din cauza nemulţumirilor financiare din sistemul de Sănătate“, afirmă sindicaliştii.   Iliescu îl trimite pe premier să mai înveţe

Decizia Curţii Constituţionale a fost salutată atât de parlamentarii opoziţiei, cât şi de unii lideri ai PSD, partid care şi-a pus semnătura pe ordonanţa „pensia sau salariul“. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, citat de Mediafax, că guvernul este salvat de la o mare „gafă“ şi „prostie“.

În opinia sa, ordonanţa în cauză a fost una „pripită şi nepregătită“, aflată în afara mecanismelor de decizie ale unei administraţii responsabile şi a ridicat probleme pentru oameni nevinovaţi. Ion Iliescu a avut şi un sfat pentru Emil Boc: „Să facă bine să lase lucrurile în matca lor firească. Şi de aici înainte să tragă şi o învăţătură de minte: să nu mai ia decizii pripite fără să studieze întâi cauza pe care vrea să o abordeze“.   Tăriceanu: „Boc afişează pretenţii de mare jurist“ La rândul său, preşedintele PNL Călin Popescu-Tăriceanu l-a ironizat pe succesorul său la şefia guvernului, spunând că Boc „afişează pretenţii de mare jurist“ şi susţine că măsura este constituţională.

El a calificat ordonanţa drept „o gravă eroare“, prin care guvernul limitează dreptul de a munci al profesorilor sau al artiştilor. „Cred că această măsură a interzicerii cumulului salariilor cu pensiile, plecând de la o constatare, şi legată de MAI şi MAp, se putea rezolva printr-o decizie a miniştrilor respectivi“, a fost opinia lui Tăriceanu. (Mihai Mincan)