Expert al Organizaţiei Mondiale a SĂNĂTĂŢII: Boala „X”, viitoarea GRIPĂ, va ucide milioane de oameni sănătoși
- Antonia Hendrik
- 25 februarie 2019, 12:52
Boala „X” ar putea ucide milioane de oameni în stare foarte bună de sănătate. Boala mortală reprezintă amenințarea viitoarei epidemii care va schimba tot globul. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost cu gripa spaniolă din 1918, unde au fost victime tinere și sănătoase, titrează Daily Star.
Virusul ucigaș a distrus 5% din populația lumii, fiind unul dintre cele mai grave dezastre din istoria omenirii. Epidemia a cauzat mai multe decese (50 de milioane) decât Primul Război Mondial (40 de milioane). Și, spre deosebire de majoritatea tulpinilor de gripă, generația tânără a fost cea care a înregistrat cea mai mare mortalitate.
Studiul "Pandemia față de mortalitatea gripală epidemică: un model de distribuție în funcție de vârstă" a observat că cele mai multe decese au avut loc la cei sub 65 de ani. În mod tragic, se crede că virusul a lucrat împotriva sistemului imunitar al organismului.
Cu cât este mai puternic sistemul imunitar, cu atât este mai devastator rezultatul
Dacă gripa este următoarea boală X, gripa spaniolă stabilește un precedent teribil. Gripa este unul dintre virusurile cel mai ușor de transmis, aremutații rapide, iar unele tulpini sunt transmise între oameni și animale, care pot da naştere la focare imprevizibile. Gripa aviară A (H7N9) ucide mai mult de una din trei persoane pe care le infectează.
În evaluarea riscului din februarie 2015, la un an de la prima detectare a virusului, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a înregistrat 571 de cazuri confirmate de laborator, inclusiv 212 de cazuri fatale. Aceasta este o rată a mortalității de 37% - chiar mai mare decât cea devastatoare de 20% a gripei spaniole.
Dr. Jonathan Quick, președintele Consiliului Mondial al Sănătății, a declarat pentru Raconteur că contactele interpersonale agravează pericolul unui focar al bolii.
El a spus: "Cea mai mare teamă a noastră este un nou virus, cel mai probabil datorită unei răspândiri între animale şi oameni, care se transmite usor de la om la om, cu o rată a mortalităţii cel putin 5-10 la sută, şi nu răspunde la medicamentele existente, iar un vaccin eficient şi un test de diagnostic precis nu poate fi dezvoltat în viitorul imediat".
OMS a subliniat importanța pregătirii cât mai mult posibil și căutarea unor modalități mai rapide de a produce vaccinuri și medicamente pentru combaterea acestor noi amenințări. Începând cu anul trecut, boala X a fost pe lista OMS a agenților patogeni prioritari, titrează dailystar.