În ultima vreme, mai mulți specialiști au tras un semnal de alarmă cu privire la o hepatită misterioasă. Aceasta a ajuns și în România, iar copiii sunt în mare pericol. Medicul Mihai Craiu a oferit o serie de sfaturi pentru părinți.
Omenirea se confruntă cu o hepatită misterioasă care pune în pericol sănătatea celor mici. Aceasta a ajuns și în România, iar medicul Mihai Craiu a explicat cum poate fi evitată.
„În primul rând știm sigur că specialiștii nu au identificat nici un virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă…”, scrie medicul Mihai Craiu.
OMS a declarat că oamenii trebuie să evite țările în care există focare. Chiar dacă a apărut deja un caz de îmbolnăvire în România, specialiștii pun că situația este ținută sub control.
Cum să te ferești de hepatită acuta?
Medicul a mai sfătuit: ”Să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect.
Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale. Pentru moment este util să știm să recunoștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid.
Panica și automedicația sigur nu ajută”, concluzionează medicul Mihai Craiu, într-o postare pe Facebook.
Până în prezent, hepatita misterioasă a fost depistată în 11 țări, la 169 de copii. Dintre cazurile de hepatită acută, cel puțin un copil a decedat, și alți 17 au avut nevoie de transplant de ficat.
Și Ministerul Sănătății a confirmat cele 169 de cazuri, iar la 74 a fost detectată prezența adenovirusului F41. OMS a specificat că micuții nu au întâmpinat febră și că virușii care se regăsesc în hepatita acută, printre care A, B, C, D și E, nu au fost detectați în noua boală misterioasă.