Un om de știință canadian susține că i s-a interzis să studieze o boală cu simptome inexplicabile.
Boală ținută la secret de oficialii canadieni
Un cercetător din Canada susține că nu i s-a permis să investigheze o boală neurologică misterioasă care afectează populația provinciei New Brunswick și se teme că simptomele inexplicabile ale celor peste 200 de pacienți se vor agrava.
Afirmațiile pe care Michael Coulthart le-a făcut într-un e-mail pe care i l-a trimis unui coleg au apărut la doi ani după ce provincia din estul Canadei a încheiat investigația oficială.
„Tot ceea ce voi spune este că opinia mea științifică este că ceva se întâmplă cu adevărat în New Brunswick ce nu poate fi explicat sub nicio formă prin subiectivitatea sau agenda personală a unui singur neurolog. Câteva cazuri ar putea fi explicate în acest fel, dar sunt pur și simplu prea multe (acum, peste 200)”, a scris Michael Coulthart, un renumit microbiolog.
Acuzațiile, făcute în e-mailuri scurse și analizate de The Guardian, au apărut la doi ani după ce oficialii au închis ancheta cu privire la un posibil „puhoi” de cazuri.
Cum se manifestă această boală misterioasă
Oficialii sanitari din New Brunswick au avertizat în 2021 că peste 40 de localnici suferă de un sindrom posibil necunoscut, cu simptome similare cu cele ale bolii degenerative Creutzfeldt-Jakob.
Simptomele sunt variate și dramatice: unor pacienți a început să le curgă saliva din gură, în timp ce alții se simțeau de parcă aveau gândaci care li se plimbau pe piele.
Un an mai târziu, însă, o comisie de supraveghere independentă creată de oficialii provinciei a determinat că grupul de pacienții cel mai probabil a fost diagnosticat greșit și că, de fapt, sufereau de boli cunoscute, precum cancer și demență.
Comisia și guvernul din New Brunswick au pus sub semnul întrebării concluziile la care a ajuns neurologul Alier Marrero, care a primit inițial zeci de pacienți de la alți doctori din regiune care nu știau cum să îi trateze, având mai apoi să identifice și mai multe cazuri.
Investigația oficială s-a încheiat prin publicarea unui raport al comisiei care a ajuns la concluzia că nu exista niciun grup de oameni care suferă de o boală a creierului necunoscută.
Boala ar putea fi apărut din cauza unui tip de erbicid
Unul dintre doctori crede că de vină este folosirea unui anumit tip de erbicid E-mailurile examinate de jurnaliștii The Guardian, însă, spun o poveste cu totul diferită și indică faptul că cercetătorii agenției de sănătate publică a Canadei (PHAC) sunt din ce în ce mai îngrijorați de cauza - și simptomele debilitante - ale unei boli aparent inexplicabile care afectează în mod disproporționat persoanele tinere.
Într-un schimb de e-mailuri din octombrie 2023 cu un alt membru PHAC, Coulthart, care era reprezentantul principal al guvernului federal în investigația din 2021, a spus că a fost „practic rupt” de orice posibilitate de a se implica în această problemă. Coulthart crede că motivul este unul politic.
„O expunere la factori de mediu - sau o combinație de expuneri - a declanșat sau a accelerat o serie de sindrome neurodegenerative” în cazul oamenilor aparent susceptibili la diferite tulburări proteopatice (proteine cu structuri anormale), potrivit lui Coulthart, care este un cercetător cu mare experiență aflat la conducerea Sistemului de Supraveghere a Bolii Creutzfeldt-Jakob din Canada.
Politicienii vor să ascundă adevărul despre boală
E-mailurile lui Coulthart au apărut la un an după ce Marrero a cerut guvernului canadian să conducă teste, despre care el crede că ar arăta efectul nociv al erbicidului glifosat.
„Politicienii nu vor să recunoască faptul că se întâmplă ceva grav pentru că, altfel, vor trebui să se ocupe de această problemă”, a spus o tânără care a avut simptome tot mai grave și nu a primit niciun ajutor.
Ea se confruntă acum cu tremurături musculare și probleme de coordonare, iar doctorii i-au spus că deteriorarea memoriei și a vederii sale seamănă cu starea unui pacient cu câteva decenii mai în vârstă. Femeia nu mai poate găti din cauză că îi este prea greu să își controleze mâinile și se bazează acum aproape în mod exclusiv pe alimente congelate.
Pe măsură ce memoria i se degradează, femeia are nevoie constantă să i se aducă aminte să își ia medicamentele, să se spele și să mănânce.
„Mi-e dor să pot să conduc și să am simțul independenței”, a spus ea. „Nu mă mai recunosc. Starea mea progresează și lucrurile sunt mult mai dificile”, a spun ea, potrivit theguardian.com.