Ciobanii supăraţi evaluează pagubele şi spun că, dacă autorităţile sanitar-veterinare nu îi ajută cu un vaccin care să stăvilească epidemia, e posibil că anul viitor să nici nu mai aibă turme. Medicii veterinari spun că vaccinul, disponibil doar în Spania şi Portugalia, nu este importat în România, pentru că e prea scump, informează ŞtirileProTV.
Din cauza bolii limbii albastre, ciobanii îşi văd acum toată afacerea distrusă: în fiecare zi, animalele cad din picioare şi nu pot fi ajutate cu nimic. "Aici am băgat10.000 de euro în curent şi apă, saivan, am jur de 300 de oi şi 100 de capre, la ovine s-a pus limba albastră care nu se tratează", spune Nicolae Butoi, crescător de oi.
"Am luat 10 berbeci de la Turnu Măgurele, 500 de euro bucată, am investit mulţi bani, acum s-au îmbolnăvit, stau cu tratamente, mi-au murit în jur de 40, mai am pecâmp 120 înşirate, şchioapătă, se îmbolnăvesc, nu ştim cu ce să le tratăm", afirmă la rândul lui Constantin Calagiu, crescător de oi.
În lipsa unui leac, sătenii recurg la metode băbeşti: taie urechile animalelor, în speranţa că le vor salva. Medicii veterinari nu recomandă însă astfel de practici.
Boală limbii albastre afectează oile, caprele şi vacile şi se transmite prin intermediul unei specii de ţânţari. Deşi proprietarii sunt obligaţi să ridice animalele moarte şi să le incinereze, în Mehedinţi, hoiturile zac abandonate pe câmp. Ciobanii spun că, din cauza turmelor decimate de boală, la primăvară nici nu vor mai avea miei. "Animalele nu prea mănâncă în perioada asta, slăbesc şi mor. Nu există vaccin la noi în ţară, nu se face vaccinare", explică Daniel Fainis, medic DSV Mehedinţi.
Trei localităţi din Mehedinţi sunt declarate focare de boală limbii albastre la ovine şi autorităţile monitorizează şi alte zone din judeţ aflate în pericol. Pânăacum, maladia s-a extins în 63 de comune din 12 judeţe. Cele mai multe cazuri au fost semnalate în Buzău, Olt, Prahova, Vâlcea, Bacău şi Gorj. Trebuie spus că boală nuse transmite la om .