Boala - influența asupra liderilor comuniști. Mulți lideri comuniști au făcut pușcărie. Nu se știe dacă asta a dus la boli grave.
Mai mulți lideri comuniști aveau în fișa medicală o serie de afecțiuni. Unele erau mai grave, altele, cumva suportabile. Dar oare de ce sufereau liderii comuniști?
Boala - „Toarșu” Chivu „se credea săpun ” și ura apa. Ana Pauker a avut cancer
Boala lui Chivu Stoica, predecesorul lui Ceaușescu la conducerea României (președinte al Consilului de Stat până la 9 decembrie 1967) se pare că era sifilisul. Avea oroare să facă baie. Se temea „să nu se topească” precum un săpun. Nu se știe dacă moartea lui din 1975 a fost sinucidere sau ar fi fost lichidat. Chivu răspândise zvonuri despre o relație nu tocmai potrivită între Ceaușescu și Șmil Marcovici.
Ana Pauker a avut mai multe probleme de sănătate. În primul rând, în perioada arestării din România a suferit foarte mult. Împușcată la o acțiune de reprimare și condamnată la Procesul de la Craiova, era dusă la interogatorii cu plămânii răniți de glonț. Rănile i se închideau greu. Ulterior, i s-a descoperit, după 1948, un cancer la sân. A urmat tratamente în Occident, dar cancerul nu a fost învins. Ana Pauker fuma foarte mult (țigara americană Lucky Strike mai ales). A decedat la 3 iunie 1960, marginalizată politic.
Boala - Gheorghe Apostol, ulcer perforat, Gheorghiu Dej - cancer galopant
Gheorghe Apostol despre care s-a crezut că îi va lua locul lui Ceaușescu se luptase și el cu boala. Un ulcer perforat l-a chinuit mult timp. Vasile Adam, viitor bucătar al lui Ceaușescu se spune că și-a început cariera la Apostol. I-a creat un regim special, astfel că în șase luni, deși cu ulcer, Apostol a putut mânca iahnie de fasole, mâncarea lor perforată.
Gheorghiu Dej de și „a sărit” de un deceniu după gratii, a avut o sănătate „de fier”. Ieșit în august 1944, a mers mereu la tratament. Și-a făcut analize permanente. Și totuși, la finalul anului 1964, i-a apărut un cancer galopant la ficat. S-a zvonit că boala i-ar fi fost declanșată de o iradiere cu substanțe radioactive.
Ceaușescu - subiect de bancuri, dar și de manipulări ale CIA și Securității
Nicolae Ceaușescu a suferit de diabet, așa cum s-a aflat în decembrie 1989. Era dependent de insulină. Securitatea permisese sau chiar lansase bancuri. Unul era, evident, cu Radio Erevan. Pentru a nu răguși, dictatorul bea mult ceai de mușețel neîndulcit. Întrebarea la Radio Erevan era: „Se moare de cancer în gât?” Răspunsul era „Se moare, dar n-are!” Speculațiile au apărut încă din vremea când medicul lui Ceaușescu, Abraham Schechter a murit în condiții suspecte în 1973.
În vara anului 1989, atât CIA cât și Securitatea lansaseră zvonurile că dictatorul ar fi avut cancer la prostată. S-ar fi zbătut să aibă parte de medicamente de ultimă generație. S-ar fi zvonit că ar fi fost operat. Angajatul de la Morga Spitalului Militar Central care i-a primit cadavrul în decembrie 1989 a spus că în prezența lui Voican Voiculescu ar fi vrut să se convingă. A constatat că Nicolae Ceaușescu nu avea nicio tăietură specifică unei operații de prostată.
Bolile demnitarilor erau ținute la secret. Informațiile despre acestea au fost de multe ori, sursa dar și mobilul pentru „intoxicări” mediatice.