Boala despre care nu știa că e ereditară. Milioane de oameni suferă din cauza ei

Insomnia este o problemă foarte serioasă ce îi macină pe foarte mulți oameni. Persoanele care suferă de insomnie adorm foarte greu sau nu reuşesc să rămână adormiţi atunci când se pun la somn.

De fapt, insomnia este o afecţiune de sine stătătoare, dar uneori apare şi ca simptom al altor probleme de sănătate, de natura fizică sau de natura mintală. De regulă e bine sa ceri sfatul unui medic dacă te confrunti cu această problemă de mai multa vreme.

Potrivit unui grup de cercetători se pare că insomnia ar fi parțial moștenită. Pentru a verifica această supoziţie, cercetătorii de la Universitatea Rockefeller au efectuat mai multe cercetări pentru a afla mai multe despre acestă mutație genetică și despre modul în care se transmite.

Pentru aceasta ei au centrat atenţia asupra unui subiect feminin, la vârsta de 46 de ani, care se confruntă cu probleme grave ale somnului. Femeia a fost băgată timp de 18 zile într-o cameră fără ceasuri și ferestre

Rezultatele au arătat că corpul femeii producea melanina, „hormonul somnului", cu cinci sau șapte ore mai târziu decât o persoană tipică, iar somnul ei era fragmentat, câteodată compus din perioade foarte scurte de somn neodihnitor.

După ce au analizat ADN-ul voluntarei, cercetătorii au descoperit o mutație a genei Cry1, care a fost apoi identificată și la ceilalți membri ai familiei care se confruntau cu tulburări ale somnului.

Această genă conține o proteină despre care e știe că are rolul de a activa numeroase alte gene, precum și cele responsabile de starea de odihnă. Mutația a șters o parte genei Cry1, făcând-o mai puțin eficientă și cauzând problemele de somn, potrivit publika.md