Boala care ucide copiii. Duce la infecție generalizată și insuficiență cardiacă

Sursă: Kdshutterman | Dreamstime.com

O boală care nu ar mai trebui să existe în lumea civilizată poate ucide foarte mulți copii. Organismul acestora cedează de multe ori, deși primesc tratament.

Subnutriția este rezultatul unei alimentații necorespunzătoare care nu aduce organismului aportul necesar de nutrienți, dar apare și în cazul în care, din cauza sărăciei, oamenii nu mănâncă cu zilele. În aceste situații, organismul ajunge să consume mai multă energie, decât cea provenită din alimentele consumat.

Mortalitate mare în rândul copiilor

Organizația Mondială a Sănătății precizează că, diagnosticul de denutriție, este apreciat prin indicele de masă corporală sub 18,5 kg/m2. Dacă la adulți boala este vindecabilă în majoritatea cazurilor, organismul copiilor cedează de multe ori, chiar dacă aceștia primesc tratament.

„La copii, mortalitatea variază între 5 şi 40%. Decesul survenit în primele zile de tratament se datorează dezechilibrului electrolitic, infecției generalizate, hipotermiei, insuficienței cardiace. La adulţi, cu excepția situațiilor când apar insuficiențe de organ, tratamentul duce la vindecare“, arată medicul diabetolog Oana Pop, potrivit DC Medical.

Semnele subnutriției

Medicul spune că boala are multe simptome, iar ele se pot observa destul de ușor. Odată cu subnutriția părul se subțiază, cade masiv, dar au fost și cazuri în care copiii au albit brusc.

Un alt semn este la nivelul unghiilor. Acestea capătă o formă concavă, cu aspect ca de lingură. Uneori, unghia este suficient de curbată ca să poată menține o picătură de lichid, mai scrie sursa citată.

Cei care suferă de subnutriție, nu mai văd bine pe timp de noapte și au umflături la mâini și picioare. Apar și probleme musculare care se manifestă prin dureri mari, dar și deformări ale oaselor și tumefiere a articulațiilor.

Printre simptome se numără și cele neurologice. Pot apărea anumite tipurii de paralizii, probleme de concentrare, deficite senzoriale și se poate ajunge chiar la demență.

Eliminarea sărăciei

Boala se diagnostichează cel mai des în urma istoricului medical și al simptomelor care sunt vizibile la un control medical. Există și analize de sânge care pot să arate submutriția. Cea mai eficientă cale pentru a eradica această boală este eliminarea sărăciei.

„Cea mai importantă strategie este reducerea sărăciei și îmbunătățirea educației nutriționale și a măsurilor de sănătate publică. Tratamentul aplicat este în funcție de stadiu, de vârstă, de complicații și de deficitul nutrițional preexistent”, a mai spus medicul.