BNR a menținut rata de dobândă de politică monetară. Dobânda rămâne astfel la 2,5%, așa după cum anticipau și analiștii. BNR țintește ca rata inflației să scădă la 3,5%, până la sfârșitul acestui an. Scăderea inflației este explicația de bază din decizia de păstrare a dobânzii de politică monetară la 2,5%.
„Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei au ca principale surse evoluţia preţurilor combustibililor pe plan mondial, a preţurilor administrate (gaze şi energie electrică), a preţurilor produselor alimentare şi a celor din tutun, precum şi condiţiile de pe piaţa muncii şi conduita politicii fiscale şi de venituri. Relevante sunt, de asemenea, ritmul creşterii economiei zonei euro şi a celei globale în contextul tendinţelor protecţioniste şi al incertitudinilor legate de Brexit, precum şi conduita politicii monetare a Băncii Centrale Europene şi a băncilor centrale din regiune”, potrivit comunicatului BNR.
În raportul BNR se arată o serie de evoluții pe care le-a înregistrat economia românească în al doilea trimestru al anului. Creșterea economică rămâne la nivelul de 4,1%, mai mic decât cel de anul trecut. Stocurile au avut rol mai important în creșterea PIB, iar consumul populației și-a atenuat ritmul de creștere. În același timp, investițiile au avut o contribuție negativă la formarea produsului intern brut. Aceiași situație și cu influența în PIB a deficitului comercial.
Împrumuturile de consum au accelerat până la un nivel anual cu 13% mai mare decât anul precedent. Ponderea creditului în lei, în totalul creditului neguvernamental, a ajuns la 65%, un nivel ridicat în comparație cu doar 35% cât se înregistra în luna septembrie a anului 2012.
Indicatorii economici arată că România se apropie tot mai mult de epuizarea ciclului economic sau mai precis de anii în care creșterea economică genera optimism, scrie RFI.