BNR ţine strâns frâiele leului

BNR ţine strâns frâiele leului

Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, crede că evoluţia cursului de schimb este esenţială pentru stabilitatea financiară a României.

Banca Naţională a României (BNR) trebuie să intervină atunci când nu este convinsă de realitatea cotaţiilor din piaţă, a declarat ieri guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. „Este foarte importantă realitatea cotaţiilor din piaţă, a jucătorilor reali, adică cei care au lei şi valută. A te juca pe ecran cu cotaţii este un mare păcat într-o piaţă care se vrea funcţională. Trebuie să vedem cât de reale sunt acele cotaţii, dacă cel care cumpără valută are lei, îşi permite să cumpere lei, ca să vândă contra valută“, a declarat Isărescu. Rata de schimb este de o importanţă esenţială pentru stabilitatea financiară a României deoarece influenţează puternic inflaţia, iar jumătate dintre creditele luate de la bănci sunt în valută, a arătat guvernatorul.   Analistul Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată, ne-a explicat că guvernatorul se referă aici la speculaţiile excesive pe curs, vizibile atunci când sunt mişcări foarte bruşte ale cotaţiilor de la o zi la alta.   BNR a intervenit pe piaţa interbancară pentru a menţine cursul leu/euro la un nivel acceptabil atât vineri, cât şi ieri. Băncile autohtone, solide Isărescu a dat ieri din nou asigurări că băncile din România sunt foarte bine capitalizate şi „extrem de solide“. Mai mult, el a spus că băncile-mamă ale unora dintre acestea nu vor putea retrage liniile de finanţare nici în situaţia în care ar avea probleme. „Capitalurile dintr-o bancă nu se pot retrage sub nicio formă. Liniile de creditare nu sunt bani care se iau când îi vine celui din exterior, sunt contracte. O eventuală bancă din exterior cu probleme, dacă a creditat o bancă din România, nu poate retrage banii“, a spus Isărescu.   El a adăugat că informaţiile din ultima perioadă privind posibile probleme la băncile autohtone sunt determinate de „dorinţa de senzaţional“ a unora. „BNR ar putea adopta măsuri drastice, care vor merge până la retragerea autorizaţiei de funcţionare, dacă se dovedeşte că au existat bancheri care au răspândit zvonuri privind situaţiile altor instituţii de credit“, a ameninţat ieri Isărescu.   „În teorie, sistemul bancar românesc este unul solid. Avantajul lui sunt rezervele obligatorii de capital pe care băncile le depun la BNR. Aceste rezerve reprezintă jumătate din rezerva băncii centrale şi pot fi folosite oricând pentru a ajuta o bancă autohtonă cu probleme“, a mai spus Voinea.

CRIZA EXTERNĂ

Încă un gigant naţionalizat Royal Bank of Scotland, cea de-a doua bancă britanică ca mărime, a fost naţionalizată de guvernul Marii Britanii, în schimbul unui împrumut de 20 de miliarde de lire sterline (25,4 miliarde de euro), scrie agenţia Reuters. În urma tranzacţiei statul va deţine 60% din bancă. Pentru a uşura presiunea din sistemul bancar european, băncile centrale de pe Bătrânul Continent au anunţat ieri că vor acorda băncilor comerciale oricât de multe credite în dolari au nevoie, la o rată fixă a dobânzii. Liderii din statele UE au declarat într-o întâlnire, duminică, faptul că nu vor permite sub nicio formă ca o bancă mare să cadă. Totodată, Germania a anunţat ieri un plan de 470 miliarde de euro pentru stabilizarea propriului sectorului bancar, iar planuri similare sunt aşteptate în această săptămână de la Franţa şi de la Italia.

Ne puteți urmări și pe Google News