BNR: Revenirea economiei mai are de așteptat. Care sunt principalii indici

Sursa foto: Arhiva EVZ

Redresarea activităţii economice va decelera probabil puternic în semestrul I din 2021, avertizează oficialii BNR.

Revenirea economiei României va descrește probabil în ritm susținut, în primul semestru, după ritmul mult peste aşteptări din trimestrul IV 2020, este concluzia şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României din 15 martie 2021.

La mijlocul lui 2021, PIB-ul ar putea depăși gap-ul negativ

"Pe acest fond, la mijlocul anului curent este posibilă recuperarea într-o mare măsură a pierderii de PIB provocată de pandemie, dar şi închiderea completă a gap-ului negativ al PIB", au subliniat membrii Consiliului. Evaluările se caracterizează totuşi printr-un grad înalt de incertitudine, în contextul celui de-al treilea val al pandemiei ce s-a extins pe plan intern şi al dificultăţilor de colectare a datelor statistice", se menţionează în sursa citată, preluată de Agerpres.

Referitor la viitorul poziţiei ciclice a economiei, membrii Consiliului au arătat că economia va creşte probabil mai alert în 2021 decât s-a anticipat anterior, grație redresării ei mult peste aşteptări în trimestrul IV 2020. În 2022 ar putea reveni la o dinamică mai temperată, în condiţiile unor ritmuri trimestriale care se intensifică din a doua parte a anului curent - pe fondul progresului vaccinării şi al relaxării măsurilor restrictive. Totuși, ritmul de creștere rămâne inferior celui din anii pre-pandemie.

Conform BNR, evoluţia face probabilă reinversarea poziţiei ciclice a economiei chiar din trimestrul III 2021, semnificativ mai devreme decât în proiecţia precedentă.

Exportul net își va reveni pe fondul redresării cererii externe

Dinamica consumului privat va rămâne probabil vizibil inferioară celei prevalente în anii anteriori pandemiei, mai arată comunicatul BNR. O altă concluzie a ședinței CA al BNR se referă la diminuarea contracției exportului net, pe fondul "redresării consistente a cererii externe, concomitent cu creşterea solidă a absorbţiei interne"

La rândul său, exportul net îşi va diminua probabil impactul contracţionist în acest an. Implicaţiile favorabile se vor repercuta şi asupra poziţiei externe a economiei, se spune în minuta băncii centrale.

Potrivit BNR, incertitudinile asociate noii perspective continuă însă să fie foarte ridicate, au convenit membrii Consiliului. Aceștia au evocat mersul pandemiei şi măsurile restrictive asociate - în condiţiile intensificării celui de-al treilea val pandemic. Piața muncii s-ar putea deteriora suplimentar sub impactul diminuării/retragerii unor măsuri de sprijin guvernamental, mai precizează comunicatul BNR.

De asemenea, perspectiva investiţiilor rămâne condiţionată şi de cererea de consum şi de cea externă, implicit funcţionarea lanţurilor internaţionale de producţie, precum şi de viteza de recuperare a ţărilor de origine a investiţiilor străine. Toate au fost potenţial afectate mai sever de recrudescenţa pandemiei, precizează specialiștii BNR.

Instituția bancară mai subliniază că accesarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă ar putea dinamiza peste aşteptări investiţiile pe termen lung.