Blugii strâmţi şi genţile XXL dăunează grav sănătăţii

Blugii strâmţi şi genţile XXL dăunează grav sănătăţiiSursa foto: Arhiva EvZ

Blugii strâmţi aduc dermatite şi celulită, hainele sintetice - alergii, sutienele cu sârmă - noduli la sân, iar pantofii cu toc - dureri de spate.

Nu tot ce e frumos e şi sănătos. De exemplu, blugii strâmţi "sugrumă" pielea şi dau furnicături şi amorţeală. Hainele din materiale sintetice puternic colorate pot provoca alergii şi întreţin infecţiile, iar pantofii cu tocuri foarte înalte purtaţi în exces distrug articulaţiile şi dau dureri lombare, pe lângă clasicele "bătături".

Nici balerinii nu sunt o opţiune bună. Şocurile resimţite din plin dau şi ele dureri de spate.

Blugii strâmţi, o tortură pentru piele

Pe lângă disconfortul propriu-zis, blugii strâmţi dau senzaţia de arsură, amorţeală, combinată cu furnicături, senzaţia de frig. "Acest tip de blugi presează pielea şi determină compresia nervului cutanat femural extern, situat în exteriorul coapsei. Lezarea acestuia se traduce în senzaţia de arsură sau frig, disconfort, amorţeală, furnicături. Medical, afecţiunea se numeşte meralgie parestezică, iar simptomele dispar chiar şi după câteva luni de la renunţarea la blugi", afirmă Oana Clătici, medic primar dermatolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.

În plus, blugii strâmţi pot provoca o serie de afecţiuni locale, de la iritaţii, roşeaţă, mâncărime, până la micoze, mai ales în regiunea inghinală sau genitală. În plus, acest tip de blugi favorizează celulita şi vergeturile, deoarece sângele nu mai circulă bine.

În plus, băieţii care obişnuiesc să poarte acest tip de blugi "se pot confrunta cu probleme reproductive, chiar cu sterilitate, mai ales dacă se adaugă altor afecţiuni genitale". Aşa că purtaţi-i doar la ocazii.

Sinteticele dau alergii

Pentru sănătatea pielii, medicii recomandă, în unanimitate, materialele naturale precum bumbacul, lâna, mătasea, inul.

Fibrele sintetice pot fi toxice, deoarece sunt realizate din chimicale şi sunt tratate pentru a se comporta bine la spălare, conţin coloranţi din petrol şi teflon, care le fac neşifonabile. Printre fibrele sintetice care trebuie evitate se numără acrilul, poliesterul, acetatul de celuloză, triacetatul (TAC) şi vâscoza.

Feriţi-vă de etichetele antistatic, neşifonabil, nu necesită călcare şi alte atribute "comode". "Hainele de calitate sunt din bumbac, material care lasă pielea să respire şi nu provoacă alergii. Fibrele sintetice dau alergii, înroşirea zonei şi prurit, creează senzaţia de disconfort şi se electrizează. Vă recomand să renunţaţi la lenjeria intimă sintetică. Întreţine şi agravează infecţiile, în special candidoza", adaugă medicul.

Sutienele şi genţile XXL

Purtate frecvent, sutienele cu sârmă pot afecta glanda mamară. "Dacă e purtat toată ziua, exercită presiune permanentă asupra sânului şi pot apărea microleziuni la nivelul sânului şi noduli. În niciun caz nu dau cancer mamar. Dacă sunt purtate ocazional, nu e nicio problemă", explică Luiza Vitan, medic endocrinolog la Institutul "C.I. Parhon".

Genţile mari sunt la modă, sunt practice, dar pot fi o adevărată ameninţare pentru coloana vertebrală a posesoarelor. "Văd atât de multe femei cu dureri în zona cervicală şi dureri de cap, încât primul lucru pe care îl fac este să mă uit la ce fel de geantă au şi să îi evaluez greutatea", spune Jan Sadler, medic la Baylor Medical Center din Texas. O atfel de geantă poate cântări între 3 şi 3,5 kg. Purtând zilnic asemenea "geamantane", durerile de spate, dar şi cefaleea nu vor întârzia să apară.

Evitaţi tocurile de peste 6 cm

Pantofii cu toc sunt de departe cei mai blamaţi. Potrivit "American Orthopaedic Foot and Ankle Society", nu ar trebui să purtăm pantofi cu tocuri mai înalte de şase cm, şi nu mai mult de două-trei ore pe zi. "În caz contrar, purtatul zilnic al pantofilor cu toc poate a fecta tendonul lui Ahile (ar ti cu laţia de deasupra călcâiului), ceea ce va transforma mersul într-un chin şi va presa articulaţiile şi tal pa. Durerile pot răspunde chiar şi în zona lombară", spune Corneliu Popescu, me dic ortoped. Nici balerinii nu sunt o op ţi une bună, pentru că şocurile vor fi simţite la orice pas. Alegeţi pantofi cu talpă rezistentă, care să absoarbă şocurile şi să nu dea dureri de spate.

"Nu există o încălţăminte miraculoasă, cea mai bună alegere e cea care nu provoacă durere sau jenă la mers. Purtaţi încălţăminte din piele naturală în exterior şi în interior. Aveţi grijă ca talpa să fie flexibilă.", MARIUS USCATU, medic ortoped

Ne puteți urmări și pe Google News