Blue Air, gata de vanzare

Blue Air, gata de vanzare

Patronii companiei aeriene au negociat preluarea operatorului low cost cu mai multe fonduri de investitii si cu grecii de la Aegean Airlines.

Cea mai importanta companie aeriana low cost romaneasca ar putea ajunge in urmatoarele saptamani in portofoliul grecilor de la Aegean Airlines.

Potrivit oficialilor Blue Air, actionarul majoritar al operatorului, Nelu Iordache, este interesat sa vanda compania inca de acum cateva luni, cand au inceput negocierile cu diverse firme straine. Pe lista companiilor aeriene interesate sa preia Blue Air se afla si operatorul grec Aegean Airlines.

„Am inceput negocierile cu Aegean Airlines in martie-aprilie, dar s-au cam dezumflat (...) Pana la sfarsitul lunii septembrie vom sti sigur daca va fi o tranzactie sau nu”, a declarat Iordache, citat de Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News

O vanzare a actiunilor catre grecii de la Aegean Airlines este din ce in ce mai apropape, mai ales ca in primavara directorul Blue Air, Gheorghe Racaru, declara ca firma negociaza cu mai multe companii straine, iar acum Iordache sustine ca firma din Grecia este singura cu care mai exista discutii. Pretul cerut de Iordache pentru Blue Air este estimat in jurul valorii de 30 de milioane de euro. 

Alternativa: listarea la Bursa Florentina Ivan, directorul de marketing al Blue Air, sustine insa ca mai dureaza ceva pana la finalizarea negocierilor. „Compania Blue Air poarta negocieri de mai mult timp cu diferite fonduri de investitii si companii straine privind o colaborare pe termen lung. Niciuna dintre aceste negocieri nu s-a definitivat”, a afirmat Ivan. In cazul in care oficialii Blue Air nu vor ajunge la o intelegere cu Aegean Airlines, acestia iau in calcul si optiunea listarii la Bursa. 

In 2006, Blue Air a avut o cifra de afaceri de 50 milioane de euro si a transportat peste 443.000 de pasageri. Pentru 2007 se estimeaza o cifra de afaceri de 80 milioane de euro si 800.000 de pasageri transportati.

Aegean Airlines este a doua companie aeriana ca marime din Grecia, fiind detinuta de un grup de firme: Laskaridis Group (25,3%), Vassilakis Group (45,2%), B Konstantakopoulos (8,3%), D Ioannou (8,1%), G David (6,3%) si Piraeus Bank (5,9%).

Numai in primele sase luni ale acestui an, Aegean Airlines a transportat de aproape trei ori mai multi pasageri decat estimeaza Blue Air ca va transporta in 2007. Compania greceasca este cunoscuta pentru incercarile de achizitionare a altor firme, in 2000 cumparand Air Greece.