Blondele naturale, specie pe cale de disparitie!

Blondele naturale, specie pe cale de disparitie!

In 200 de ani, prin amestecul raselor, parul blond va deveni o raritate.

Numarul blondelor naturale va scadea dramatic in urmatoarele decenii, sustin cercetatorii citati de cotidianul francez „Le Monde”. Informatia vehiculata recent de presa internationala, conform careia ultima blonda de pe planeta se va naste in Finlanda, cam prin anul 2200, nu a fost confirmata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, dar nu este chiar nefundamentata.

„Pentru a fi blond trebuie sa mostenesti doua gene care sa determine aceasta trasatura - una de la tata, cealalta de la mama”, explica geneticianul Axel Kahn. Momentan, pe Pamant traiesc 6,5 miliarde de oameni si, pana in 2050, numarul lor va trece de noua miliarde, diferenta de aproximativ trei miliarde urmand sa provina mai ales din Africa, Asia si America de Sud. Adica din zone unde persoanele cu parul blond sunt o raritate.

Aceasta inseamna ca, in ansamblul populatiei, vor predomina genele care determina o culoare inchisa a firului de par. Prin urmare, probabilitatea ca un barbat sau o femeie sa aiba parul blond va fi tot mai redusa, concluzioneaza Axel Kahn. In opinia sa, o ipoteza realista este aceea a aparitiei unui „profil uman metisat, de tip brazilian”.

Radacini istorice

Firma de produse cosmetice L’Oreal a luat in serios avertismentele geneticienilor si construieste deja, la Saint-Ouen, un centru mondial de cercetare in care, peste trei ani, 600 de specialisti vor crea „o noua forma de frumusete, firul de par metisat”, a declarat Patricia Pineau, director de comunicare.

Diminuarea numarului persoanelor blonde va face ca mitul superioritatii suvitelor aurii sa ia amploare deoarece are radacini puternice in istoria europeana. „Este un mit fondator al inegalitatii raselor umane, cea mai deliranta versiune a sa fiind rasismul hitlerist”, opineaza psihanalistul Samuel Lepastier.

Unele dintre popoarele care au invadat continentul european - francii, dorienii - au fost blonde, ceea ce a facut ca aceasta culoare de par sa fie asociata cu razboinicul invingator, mai spune Lepastier. Pe de alta parte, in ceea ce priveste  atractia sexuala fata de femeile blonde, lucrurile sunt clare: cu cat vor fi mai putine cu atat vor fi mai dorite, sustine antropologul canadian Peter Frost.

GENETICA SI MODA

Blondele ies...la vopsea!

Culoarea parului este determinata de gena MC1R, care regleaza cantitatea de eumelanina (pigment ce da culoarea inchisa) si feomelanina (care determina o culoare deschisa).

Proportia acestor doi hormoni variaza in firul de par, epiderma sau iris, ceea ce determina existenta, spre exemplu, a persoanelor brunete cu ochi albastri. La ora actuala, in Europa si America de Nord, doar una din 20 de persoane adulte este blonda natural. In schimb, una din trei femei europene isi vopseste parul intr-o nuanta de blond.

Ne puteți urmări și pe Google News