Blogurile care vorbesc despre carti ajung sa cucereasca din ce in ce mai mult publicul cititor.
Deschise relativ recent, majoritatea din 2006, acestea ajung sa aiba zeci de comentarii zilnic de la vizitatorii pasionati. Scriitorii si criticii literari, mai ales cei tineri si foarte tineri, de la Cezar Paul Badescu la Miruna Vlada, prefera si ei sa citeasca despre carti pe internet.
Badescu, el insusi redactor la „Dilema veche”, recunoaste ca prefera aceste bloguri cronicilor din reviste. „Pe bloguri, oamenii se ocupa de carti dintr-un entuziasm dezinteresat, nu vor sa faca parada de desteptaciune si nu sunt animati de orgolii si de interese de gasca - asa cum se intampla deseori in cazul celor care semneaza in reviste”, explica scriitorul. El prefera blogurile „Terorism de cititoare”, „Rainbow Books”, „Sertarul cu fluturi”, „White Noise”, „Bookblog” si „Bookaholics”.
„Terorism de cititoare”, cel mai popular
Cel mai popular blog dintre toate este „Terorism de cititoare”. Textele postate recent de luciat despre „Orbitorul” lui Mircea Cartarescu au adunat peste 100 de comentarii. Bloggarita face multa valva si pentru ca nimeni nu stie cine e in realitate.
Criticul literar Carmen Musat, redactor-sef al revistei „Observator cultural”, povesteste ca si in redactia lor se vorbeste despre luciat. Ea banuieste ca aceasta ar fi cineva din mediul universitar, dar care prefera anonimatul pentru libertatea pe care i-o ofera.
„La premiile revistei „Cuvantul” de anul acesta am auzit-o pe Simona Popescu vorbind de „un critic literar” mai misto decat cei traditionali, un blogger anonim, in care ea avea mare incredere”, isi aminteste tanara poeta Miruna Vlada. Imediat ce a ajuns acasa, Miruna i-a cautat blogul.
De-atunci ea urmareste „Bookblog”, site unde mai multi pasionati publica recenzii de carte, si „Rainbow Books”, blogul Ionucai, o adolescenta pasionata de carti. Eugen Suman, alt tanar poet, citeste si el zilnic „Terorism de cititoare”, despre care spune: „E onest si bine scris. Nu sunt de acord mereu cu ce spune luciat, dar asta e cu-atat mai frumos”.
O alta bloggarita, care posteaza sub pseudonimul „white noise” pe site-ul cu acelasi nume, pune „Terorism de cititoare” pe primul loc in preferintele ei, urmat de „Rainbow Books”, „Bookblog”, „UnderWay” si „Tritonic News”.
„Blogurile astea-s vii si povestesc cu inteligenta si umor, pe un ton firesc, despre tot felul de carti. Oferta editoriala pare mai bogata pe internet”, conchide white noise. Ea a inceput sa tina recent un astfel de blog pentru ca pare sa gaseasca mult mai multi oameni cu care poate vorbi despre carti pe internet decat in lumea reala.