Blogul Timişoarei, cu inspiraţie franţuzească

Blogul Timişoarei, cu inspiraţie franţuzească

Institutul Francez le propune timişorenilor să implementeze un modelul dezvoltat cu un succes în Franţa, de către elveţieni. Blogul Bondy e scris, în Franţa, de oameni implicaţi în viaţa oraşului, aşa-numiţii cetăţeni – jurnalişti.

Două blogeriţe de la Bondy Blog stau o săptămână în Timişoara, vorbesc cu ONG-uri, instituţii, elevi, studenţi şi blogeri pentru a da startul celui mai nou blog al oraşului, Bondy Blog Timişoara, deschis pe WordPreess. Este vorba despre Nassira El Moaddem, diplomată în ştiinţe politice a Institutului de Studii Politice de la Grenoble, cu studii de arabă literară la bază, în prezent în formare la Şcoala Superioară de Jurnalism din Lille, şi Latifa Zahi, asistent social.

Ce e un blog Bondy

Ce e acesta şi cu ce e diferit faţă de alte bloguri personale sau colective? "Este un instrument media on-line creat în noiembrie 2005, în timpul mişcărilor sociale de la periferiile marilor oraşe. Scopul acestuia este de a povesti ce se întâmplă în cartierele populare şi de a face auzită vocea acestor cartiere", explică Eric Baude, directorul Institutului Francez timişorean.

După mişcările sociale de la periferiile marilor oraşe din Franţa, în octombrie 2005, prin moartea a două adolescente la Clichy sous Bois, mai mulţi jurnalişti de la revista elveţiană L’Hebdo s-au întâlnit pentru trei luni la Bondy, în Seine-Saint-Denis, pentru a înţelege mai bine cotidianul celor care trăiesc la periferie şi motivele revoltelor. Site-ul web al revistei Courrier international s-a transformat în ecoul acestora, publicându-le reportajele şi comentariile.

După 5 ani, jurnaliştii profesionişti au cedat locul "jurnaliştilor-cetăţeni", care locuiesc şi trăiesc în aceste cartiere.

Periferia a devenit locul cel mai cunoscut

Între timp blogul a făcut din Bondy, orăşel de la periferia Parisului, unul dintre cele mai cunoscute locuri din Franţa. Mai mult, Bondy Blog a devenit o marcă prezentă în cinci oraşe (Marsilia, Lyon, Vernier şi Lausanne), prin intermediul unei şcoli de blog şi unei pregăriri în jurnalism la Bondy (în parteneriat cu Şcoala superioară de jurnalism din Lille). A trecut şi graniţa ajungând deja în Tunis şi Dakar.

Pentru locuitorii din Bondy, blogul este o instituţie media, locul de unde fiecare îşi ia informaţiile, dar şi locul unde îşi poate spune problemele sau nemulţumirile, sigur fiind că şi autorităţile vor lua ştiinţă de ele, blogul fiind în egală măsură urmărit şi de edili.

Se caută tineri

Un grup de elevi de la Liceul Jean Louis Calderon şi câteva studente de la Facultatea de Comunicare a Politehnicii constituie nucleul blogului timişorean. “Aducem un model care merge. În Franţa avem săptămânal şedinţe de redacţie cu bloggerii şi stabilim subiectele, abordarea lor. Sunt 20 de bloggeri care scriu constant şi vin la şedinţele redacţionale şi până la 50 care scriu ocazional. Cel mai tânăr are 13 ani", explică Nassira El Moaddem cum ar trebui să decurgă lucrurile.

Colega ei este de părere că un asemenea blog e foarte util: “Blogul va porni săptămâna aceasta şi va fi bilingv. A doua limbă e franceza, pentru că ne gândim să demontăm prejudecăţile francezilor cu privire la români. Străinii vor putea citi un blog despre un oraş, Timişoara, care are probleme asemănătoare cu ale lor, cu realităţi frumoase sau nu, un blog sincer", a declarat Latifa Zahi.

Timişorencele care s-au implicat deja în proiect spun de ce s-au îndrăgostit de idee: "Am intrat în proiect din greşeală, am rămas pentru că sună foarte foarte interesant. Este cu totul altceva decât se face la noi, ideea e superbă, şi mai ales faptul că va fi făcut de tineri", spune Miruna Viorel.

Altă tânără, studentă la Comunicare, rămâne sceptică: "Bondy Blog Timişoara este o idee inedită foarte frumoasă. Dar nu sunt convinsă că va ţine ca în Franţa. Parcă oamenii nu sunt aşa de motivaţi să vină, să scrie şi să rămână. Nu primesc nici măcar un certificat de participare", este de părere Iulia Cumpănaşu.

Ne puteți urmări și pe Google News