Zece blocuri, în pericol să o ia la vale odată cu faleza

Zece blocuri, în pericol să o ia la vale odată cu faleza

După ce duminica trecută şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii (ITC) Constanţa, Gigi Chiru, a declarat că, "dacă municipalitate nu se implică, sunt toate şansele să se trezească cu jumătate din oraş în mijlocul mării", reprezentanţii Primăriei Constanţa au convocat ieri o întâlnire de urgenţă pentru a lămuri situaţia de pe strada Traian, unde 10 blocuri turn se află în pericol de a se prăbuşi din cauza falezei care se surpă.

De altfel, în ultimele luni, în carosabilul de pe strada Traian au apărut mai multe gropi, cu adâncimi de peste 10 metri.

"Alunecări de teren, cratere, scurgeri de apă sunt înregistrate şi semnalate de noi la primărie şi în celelalte zone cu risc major de prăbuşire: toată faleza între porţile 4 şi 6, zona adiacentă străzii Aristide Karatzali, zona de deasupra tunelului CFR care leagă portul de gară. Recomandăm evacuarea populaţiei din zonă pentru că am mari rezerve şi mari reţineri că faleza va rezista peste iarnă", susţine Gigi Chiru, directorul ITC Constanţa.

Întâlnirea de ieri a fost coordonată de viceprimarul Decebal Făgădău, primarul Radu Mazăre fiind în "concediu fără plată în Papua Noua Guinee". Deşi consideră că situaţia "face mai mult subiectul unor ştiri de presă decât a unor realităţi", vicele i-a chemat ieri pe reprezentanţii direcţiilor de specialitate din primărie, companiilor de utilităţi, ISU Dobrogea, Administraţia Portului Constanţa, arhitecţi şi ingineri specialişti în rezistenţă şi experţi tehnici pentru a prezenta istoricul şi situaţia actuală a falezelor din Constanţa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se lucrează la un proiect de consolidare

Oficialul constănţean susţine că municipalitatea va încerca să lămurească familiile care locuiesc pe strada Traian că nu ar avea motive de îngrijorare, umiditatea excesivă din versanţi, scoasă la iveală de două expertize tehnice, fiind urmarea faptului că, "în ultimii 50 de ani, după apariţia construcţiilor de pe malul portului, nivelul pânzei freatice s-a ridicat".

Totuşi, viceprimarul Decebal Făgădău a dispus ieri ca, începând din această dimineaţă, 50 de angajaţi ai primăriei să lucreze la decolmatarea rigolelor de scurgere, în timp ce investitorul care vrea să amenajeze un centru comercial în zona falezei de pe strada Traian va decolmata galeriile construite în anii 1930-1940.

"Primăria are, împreună cu Administraţia Portului Constanţa, un proiect de consolidare a falezelor, de la Poarta 1 la Poarta 9 a Portului Constanţa, pentru care s-a întocmit deja un studiu de fezabilitate", conchide viceprimarul Făgădău. "Recomandăm evacuarea populaţiei din zonă pentru că am mari rezerve că faleza va rezista peste iarnă." GIGI CHIRU, director ITC Constanţa