Amânată din cauza Covid-19, marea paradă militară organizată în fiecare 9 mai la Moscova pentru a sărbători aniversarea victoriei asupra Germaniei naziste a avut loc, în sfârșit, la 24 iunie, probabil fără fastul dorit de Vladimir Putin.

Cu toate acestea, pentru forțele armate ruse a fost o oportunitate de a-și prezenta cele mai reprezentative și cele mai recente echipamente.

Partea motorizată a acestei parade a fost deschisă de tancurile T-34 și de distrugătoarele de tancuri SU-100, care erau vârfurile de lance ale Armatei Roșii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Acestea din urmă au fost urmate de blindatele ușoare Typhoon-VDV.

Fără surpriză,  tancurile T-14 Armata și T-90 Proryv 3 au fost aduse la paradă,  la fel ca și mai multe tipuri de rachete, din care Iskander M și RS-24.

Apărarea aeriană a fost reprezentată de bateriile esențiale S-400 „Triumph” și sistemul Pantsir S1, incluzând trei versiuni diferite – inclusiv una nouă, numită Pantsir SM și alta, numită Pantsir SA, pe senile, destinată terenurilor Arcticii.

În ceea ce privește artileria, a fost dezvăluită o evoluție a lansatorului de rachete BM-30 Smerch (sau „Tornado”), capabil să lanseze până la 12 rachete de 300 mm la o distanță de aproape 70 km.

Parada a fost, de asemenea, ocazia de a vedea o evoluție a unui alt lansator de rachete multiple, TOS-2. Acest sistem folosește muniție termobarică și incendiară.

Un alt vehicul prezentat pentru prima dată a fost ISDM, care este capabil să lanseze rachete de 122 mm pentru a dispersa mine pe o rază de 18 km.

Rusia nu a semnat Convenția de la Ottawa pentru interzicerea minelor antipersonale și nici Convenția de la Oslo privind armele cu submuniție.

Apărarea costieră nu a fost uitată, cu parada unei unități dotate cu sistemul 3K60 Bal, derivată din rachetele anti-navă Kh-35.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE