Blindate „prietenoase” cu mediul. Armatele trec pe linia Gretei Thunberg
- Tudor Borcea
- 28 septembrie 2020, 08:33
„Eficiența energetică” va fi luată în considerare sistematic în programele de armament
A venit și rândul militarilor să aibă o nouă abordare în ceea ce privește politica energetică, care implică reducerea dependenței de combustibili fosili, concentrându-se pe „sobrietatea energetică”, precum și pe utilizarea sporită a „noilor tehnologii energetice și a combustibililor de nouă generație”.
Franța face primii pași în acest sens, înlocuind Serviciul de Combustibil al Armatei, cu Serviciul Energetic Operațional (SEO).
Anunțat de Florence Parly, ministrul forțelor armate, în timpul unei vizite la Montereau, săptămâna trecută, acest punct de cotitură vizează în primul rând transformarea energetică într-un atu pentru operațiuni efectuate de forțele franceze.
Cel puțin trei factori susțin această abordare. Întâi, este vorba de asigurarea aprovizionării cu resurse energetice, care sunt „obiectul unei competiții internaționale crescute”, pe fondul „tensiunilor geoeconomice și geopolitice care tulbură piața mondială a petrolului”, a explicat ministerul francez al Apărării.
De unde și necesitatea „de a explora toate noile tehnologii energetice (stocare, energii regenerabile) și combustibili de nouă generație (biocarburanți, hidrogen), pentru a ieși din dependența de petrol în termeni de mobilitate, atât tactică, cât și strategică ”, potrivit sursei citate.
Un al doilea element de luat în considerare este cel bugetar: reducerea consumului de combustibili fosili ar trebui, teoretic, să scadă factura armatei franceze în acest domeniu. Astfel, în 2019, acesta din urmă a consumat 835.000 m³ de produse petroliere, la un cost de 667 milioane de euro.