Conform agenției oficiale de presă ruse TASS, cel mai recent sistem de protecție activă Trophy, furnizat pentru tancurile armatelor israeliene, respectiv americane, nu face față armelor moderne anti-tanc fabricate în Rusia.
Trophy este un sistem de protecție activă, cunoscut și sub denumirea de APS, destinat detectării, localizării și (dacă este necesar) neutralizării amenințărilor la adresa vehiculelor blindate. Protecția activă se referă la contramăsuri de natură fizică, precum explozii sau ogive care distrug sau schimbă traiectoria proiectilelor inamice.
Acest sistem protejează vehiculele blindate medii și grele de amenințări variate, de la rachete la ATGMS și proiectile anti-tanc cu explozie puternică (High-Explosive Anti-Tank – HEAT).
Agenția de presă TASS citează o sursă din industria israeliană de apărare care a dorit să-și păstreze anonimatul și care a declarat că "sistemul Trophy și-a dovedit eficiența ridicată în respingerea lansărilor singulare de rachete antitanc și a grenadelor de rachete, inclusiv a lansărilor din diferite direcții. Cu toate acestea, sistemul de protecție activă nu poate respinge, deocamdată, două sau trei rachete antitanc lansate la un interval minim. Această tehnologie este folosită de cele mai recente sisteme de rachete fabricate în Rusia, de exemplu, de sistemul Kornet modernizat și de lansatoarele de grenade de unică folosință."
Se remarcă în acest sens, sistemele antitanc autopropulsate de tip Kornet-EM produse de ruși. Potrivit mass media ruse, Kornet-EM este capabil să lanseze două rachete într-un interval minim de timp.
Este de menționat că mass-media de stat din Rusia au lansat o mini-cruciadă la adresa sistemului Trophy, după apariția în presă a informației că Armata S.U.A. testează o nouă versiune a tancului M1 Abrams, cu un nou pachet de protecție a turelei, în timpul unor exerciții din România.
Experții consideră că ultima versiune a tancului M1 Abrams dispune de cel mai puternic computer, având și o putere de foc superioară modelului anterior. De asemenea, sistemul de protecție activă Trophy asigură protecția împotriva rachetelor ghidate și a rachetelor anti-tanc de infanterie.

 

 

Te-ar putea interesa și: